IMG_0232

Križevci: Gradonačelnik Rajn najavio jednosmjensku nastavu i izgradnju novih učionica u sklopu dvorane OŠ “Ljudevita Modeca”

U maloj vijećnici križevačke Gradske uprave jutros je održana konferencija za medije gradonačenika Marija Rajna, zamjenika gradonačelnika Marija Martinčevića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Križevaca Marka Katanovića. Tema konferencije bio je proračun za 2019. godinu odnosno njegove najvažnije stavke.

-Želim do Križevci budu grad ugodan za život obitelji, a to podrazumijeva ulaganje u obitelj, mlade, škole, vrtiće, dakle sadržaje koji su usmjereni na ostvarivanje potencijala svakog našeg djeteta. -rekao je uvodno Rajn te najavio dodatne ulaganja u energetsku infrastrukturu i njezino efikasnije korištenje.

IMG_0252

Tako je Rajn najavio povećanje stavke za rad mjesne samouprave sa 750 tisuća na milijun kuna, uvođenje dječjeg Gradskog vijeća, povećanje sredstava za rad udruga, ali se zato smanjuje stavka za gradonačelnikova pokroviteljstva, čime se želi postići transparentnije financiranje udruga. -Ove navedene točke su s jasnim, naglašenim aspektom uključivanja građana. -pojasnio je Rajn.

Osigurana sredstva za novog logopeda

Osigurana su i sredstva za zapošljavanje još jednog logopeda u Gradskom vrtiću kao i sredstva za besplatne udžbenike. -Cilj nam je u ovom mandatom razdoblju preći u jednosmjensku nastavu, pa radimo izmjenu projekta izgradnje sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca, gdje će se dograditi učionice kao i popratni objekti. Nastavlja se i projekt prehrane  za djecu u riziku od  siromaštva, čija su sredstava osigurana iz europskog projekta. -istaknuo je Rajn.

U narednoj godini stipendirat će se i deficitarna zanimanja u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a uključena su i visokoškolska usmjerenja. Grad Križevci u 2019. uložit će i u zamjenu javne rasvjete u naseljima gdje je rasvjeta neefikasna.

IMG_0241

U sklopu Aglomeracije Križevci u drugoj polovici 2019. krenut će zamjena komunalne infrastrukture u Renarićevoj i Detonijevoj ulici. Najavljena je i izgradnja odvodnje na Posrednjem putu i Ulici Marcela Kiepacha.

Kao novi program Grada Rajn je istaknuo sufinanciranje rušenja starih kuća u centru grada. -Na tragu politike, koju provede i drugi gradovi i to vrlo uspješno, i mi smo se odlučili na ovaj program sufinanciranja. Nastojat ćemo pomoći vlasnicima da uklone stare objekte, a ujedno time i podignu vrijednost zemljišta. -pojasnio je Rajn.

Nabavlja se višefunkcionalni stroj 

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević kazao je kako je u tijeku konstituiranje vijeća mjesnih odbora, a na kojima se rade financijski planovi. -Povećanje iznosa za mjesnu samoupravu na milijun kuna zasigurno ne može biti dovoljno, ali dosta toga na terenu možemo riješiti. -rekao je.

Martinčević je pohvalio resorni odbor za poljoprivredu pri Gradskom vijeću, koji je donio niz kvalitetnih prijedloga. -Više nećemo davati potpore u poljoprivredi na način da ih ne pratimo odnosno želimo vidjeti kakvi su učinci tih potpora osobito u vidu jačanja OPG-a. -pojasnio je te najavio nabavu stroja za pakiranje meda, izradu pekmeza kao i nabavku uređaja za izradu sokova.

IMG_0239

-Nabava ovog stroja zasigurno će pomoći našim OPG-ovcima da bi mogli imati pravnu osobnost i te svoje proizvode preraditi i prodavati našim institucijama kako je i zamišljen taj kratko opskrbni lanac, koji preduvjet za agrocentar. -pojasnio je Martinčević te kazao kako je za osnivanje agrocentra, prije svega, potrebno imati ljudske resurse, koji bi trebali biti nosioci tog projekta.

Povećavaju se sredstava za redovan rad sportskih klubova

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca SDP-ov Marko Katanović uvodno je u svom obraćanju naglasio da je ova administracija postavila za cilj da u još većoj mjeri radi za dobrobit djece i stvara im bolje uvjete njihova razvijanja u lokalnoj zajednici, a to mora činiti i kroz sport i sportsku infrastrukturu. Naime, u proračunu za 2019. godinu najavljeno je i povećanje stavke za rad sportskih klubova, koja bi u mandatnom razdoblju trebala još porasti.

-Dosadašnja sredstva pokrivala su samo 18 posto tih potreba, iz čega možemo zaključiti da postojeća sredstva nisu bila dostatna niti za pokrivanje osnovnih potreba za rad, bez obzira imali klubovi ustrojen rad u omladinskim pogonima svojih sportova ili ne i zajednički stav je da trebamo osigurati minimalno 25% osnovnih potreba klubova i udruga, stoga ovo nije jednokratno povećanje, ono će se dodatno realizirati do kraja mandatnog razdoblja. -kazao je šef križevačkog predstavničkog tijela.

IMG_0237

-Bitno je reći da će ovo povećanje osjetiti, ne samo sportovi koji su u vrhu i koji su nacionalno prepoznati, već i oni sportovi i klubovi kod kojih se vidi dobar rad s djecom i mladima i koji imaju porast djece u svojim redovima, kao što je ženska odbojka koju vodi Darinka Šimunčić, naši šahisti na čelu s Borisom Vidovićem, zapaženi rezultati ostvaruju se i u streljaštvu koje vodi samozatajni trener Zvonko Jagušić, veliki broj djece imaju i taekwondo i karate klub koji ostvaruju odlične rezultate, tu su i klubovi koji u zadnjih godinu dana imaju veliki porast djece i mladih. -pojasnio je Katanović.

-U proračunu za iduću godinu nalazi se i stavka uređenje gradskog stadiona i pratećih objekata, što je obzirom na ukupan broj djece i mladih uključenih u sport u gradu te činjenici da postojeća infrastruktura ne zadovoljava ni minimalne uvjete, izuzetno bitno. Ovdje ćemo se voditi prioritetima, a najvažniji kriterij je sigurnost djece tokom njihovih sportskih aktivnosti.- zaključno je rekao Katanović.

Atletska staza ide na prekograničnu suradnju

Na pitanje novinara za atletsku stazu gradonačelnik Rajn je rekao da stavka kao takva ne postoji, nego, kao je spomenuo predsjednik vijeća, postoji stavka uređenje gradskog stadiona i pratećih objekata. -U siječnju prijavljujemo prekograničnu suradnju, dakle uređenje turističko-sportskog kompleksa. Kako će se otvarati prilike za financiranjem tako će se to i pratiti.

Mislim da je tema previše ispolitizirana. Stadion zaslužuje jednu sveobuhvatnije ulaganje, koje ćemo raditi po etapama. Ukoliko se osiguraju dodatna financijska sredstva kao što su neki obećavali mi ćemo kao Grad to pratiti. Do tada, kako je istaknuo predsjednik Gradskog vijeća, postoje prioriteti koje smo apostrofirali, prvenstveno s aspekta sigurnosti. -zaključno je rekao Rajn.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

Kešer u Koprivnici: Odbijanje naših amandaman na županijski proračun ćemo prijaviti Ministarstvu uprave

Mladen Kešer, predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije danas je u društvu Slavka Špoljarića, predsjednika SDP-a Općine …

paradaro1

[FOTO/VIDEO] REVIJA U SLICI “Paradaro svijet” i Frizerski salon “Nikolina”

Na 8. Reviji u slici u Vrbovcu predstavio se “Paradaro svijet” – kreativni kutak u kojemu možete …