kekic

Križevački vladika Nikola Kekić o posjetu Kongregaciji za Istočne Crkve

Križevački vladika Nikola Kekić osvrnuo se u izjavi za IKA-u i Hrvatski katolički radio na posjet Kongregaciji za istočne Crkve u sklopu pohoda hrvatskih biskupa Ad limina 16. studenoga.

Biskup je istaknuo specifičnost te Kongregacije koja obuhvaća sva pitanja za Istočne Crkve za koja se druge kongregacije brinu posebno. Na susretu su bili kardinal Josip Bozanić kao metropolit i grkokatolika, i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak a primio ih je tajnik Kongregacije nadbiskup Cyril Vasil, budući da je prefekt kardinal Leonardo Sandri trenutačno u Libanonu.

Kardinal Bozanić istaknuo je na susretu kako je za Crkvu i Hrvatskoj i osobito Zagrebačku metropoliju važno da „diše na dva plućna krila“, navodeći riječi sv. Ivana Pavla II. Otkako je, naime, godine 1611. obnovljeno crkveno zajedništvo – Marčanske unije, Katolička Crkva bizantsko-slavenskoga obreda obogaćuje Crkvu u Hrvatskoj.

U prijateljskom razgovoru bilo je riječi i o povezanosti sa Slovačkom, budući da je nadbiskup Vasil slovački grkokatolik, o sv. Marku Križevčaninu mučenom u Košicama, istaknuo je biskup Kekić. Spomenuo je i budući da je Papi podnio ostavku kada je u siječnju navršio 75 godina života, pitao je kada se može očekivati novi križevački biskup, no odgovoreno mu je da je se o tome još odlučuje.

foto: prigorski.hr

Provjerite i ovo

sveta lucija1

Sveta Lucija – 12 dana do Božića

  13. prosinca, spomendan svete Lucije, ranokršćanske mučenice, još jer jedan blagdan oko kojega postoji …

biskup mrzljak

Biskup Mrzljak: Karitativno djelovanje je priprema da što bolje kao kršćani proslavimo Božić

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak u video-poruci je potaknuo vjernike na obilježavanje Nedjelje …