patrik

KRIŽEVAČKI MALI BORAC Patrik je prošao 2 teške operacije, ali i dalje ne može dobiti implantat

Priča o malenom Patriku koji boluje od Treacher Collinsovog sindroma te mu je prijeko potreban slušni implantat, traje i dalje.

Naime, Patrik Mašek zbog Treacher Collinsovog sindroma ima problema sa sluhom. Aparatić koji nosi nije optimalno rješenje za oštećenje sluha kakvo on ima. U međuvremenu je ove godine prošao dvije operacije, uz pomoć kojih je dobio novo uho na lijevoj strani, no ono će biti kompletno samo ako uz njega dobije i novi implantat za poboljšanje sluha, koji košta 76.000 kuna i nije na listi HZZO-a. Umjesto tog, Patrik nosi svoj stari aparatić, koji često zna pištati i sklon je mehaničkim kvarovima. Uz to, iduće godine čeka ga identična operacijska procedura kako bi dobio ušku i na desnoj strani.
Dvije operacije, novo uho ali i dalje bez implantata

Patrikova majka Jelena Mašek rekla je u razgovoru za dnevnik.hr kako se drugi operativni zahvat koji je njezin Patrik imao prije dva mjeseca dodatno zakomplicirao, iako je operacija bila lakša od prve. “Evo, on je još uvijek na previjanju. Tijelo mu je odbacilo kožu iza uha i ne znamo koliko dugo će taj oporavak još trajati pa smo se dosta na to bazirali.”
“Lijevo uho je i napravljeno prvo iz razloga što bi tu upravo išao prvi implantat i dok to ne zacijeli kako spada, mi ni ne možemo ništa”, kaže ona.

Majka Jelena priča da je prva operacija, koju je prošao u veljači, bila vrlo teška, jer su Patriku morali rezati rebra kako bi došli do hrskavice za lijevu ušku, no on se uspješno nosio s tim bolovima i pokazao se iznimno hrabrim.

Kod druge operacije cilj je bio napraviti kožu uške, ali tako da se zamijeni koža s glave, jer osobama s tim sindromom drugačije raste kosa na koži glave pa su je morali prvo skinuti i zamijeniti drugom iz koje neće rasti dlake.

“Taj dio kože je sad propao pa se čeka da se tu njegova vlastita regenerira i to traje već dva mjeseca”, pojašnjava majka Jelena. Uška se nakon prve operacije primila odlično, kaže majka Jelena.

Patrikova majka i dalje vjeruje da će uspjeti dobiti potreban implantat za sina putem HZZO-a, iako dosad po tom pitanju nije bilo prevelikog pomaka.

“Ja vjerujem u to, jer da ne vjerujem puno gore bi čovjek to… moram vjerovati u to”, ističe majka Jelena.

“Jedna strana vam govori jedno, druga strana drugo i samo se loptaju vama, ali ja sam dosta uporna po tom pitanju. Sredit ćemo mi to”, kaže Patrikova majka.

Kaže, stalno je u kontaktu s HZZO-om i aktivna je po pitanju traženja rješenja kako da preko zdravstvenog osiguranja Patrik dobije potreban implantat za oba uha.

“Stalno nosim neke papire i stalno nešto fali, zato što to (slušni implantat) nije na listi HZZO-a te nema šifru na HZZO-u, pa treba napisati zahtjev tko će to operirati, pa zahtjev kao mama i tako u krug…”, pojašnjava Patrikova majka.

Jelenu čitava priča s HZZO-om pomalo i nervira, jer ispada da je ona majka koja se samo gura i kojoj nikad ništa ne paše. “Uopće se ne radi o tome. Radi se o tome da bi zdravstvena skrb trebala biti dostupna svakom”, dodaje.

Njegova doktorica Ivana Marinac, također osoba s Treacher Collinsom, jedina u Hrvatskoj ima ugrađeni implantat. No do implantata za osobe poput njih dvoje u zdravstvenom sustavu teško mogu doći. Problem je novac. HZZO, kako je rekla doktorica Marinac za Provjereno ranije ove godine, novca za implantate ima, i to unutar planiranja budžeta bolnica. No u bolnicama se oni rijetko indiciraju, jer u bolničkim budžetima za njih najčešće nema mjesta. I tako pacijenti završe u začaranom krugu i bez implantata.

Ono što Patrika čeka u budućnosti jest nova operacija, na desnoj strani, i izrada i usađivanje desne uške, koju će morati liječnici vaditi tako da otvaraju prsni koš i s desne strane, što ponovno neće biti ugodno za mališana. Ipak, Patrikova majka je optimistična i glede te nadolazeće operacije iduće godine, a od implantata, još jednom naglašava, neće odustati.

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

foto: komunala-kc.hr

Koprivnički Komunalac ‘ulazi’ u tiskarstvo

Koprivničko komunalno poduzeće Komunalac prihvatilo se pripreme i tiska ovogodišnjeg Koprivničkog godišnjaka. Riječ je o …

ilustracija

Križevci: Muškarac predao bombe i eksplozivna sredstva

Jedna je osoba s križevačkog područja jučer, 22. listopada, dragovoljno predala četiri ručne bombe i …