glagoljasi

Križevački glagoljaši sudjelovali na projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice

Četvrti su put Križevački glagoljaši sudjelovali na projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Bili su na terenskoj nastavi u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na kreativnim radionicama na temu glagoljice

Križevački glagoljaši sudjelovali su pod vodstvom profesorica Mateje Hrebak i Martine Valec-Rebić u projektu Otvorena vrata zagrebačke glagoljaške riznice. Prvoga dana bili su na terenskoj nastavi koja je obuhvaćala obilazak i razgledavanje institucija koje čuvaju glagoljičke spomenike, a drugoga dana sudjelovali su u kreativnim radionicama. Ovo je bio četvrti put da su Križevački glagoljaši sudjelovali u projektu Glagoljaškog središta Frankopan iz OŠ Frana Krste Frankopana i njihove voditeljice, profesorice Biserke Draganić. U organizaciji projekta ove su godine pomogli Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica i Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske.

Održana je i terenska nastava u zagrebačkim institucijama koje čuvaju glagoljašku baštinu: Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu, Staroslavenskom institutu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

glagoljasi

Križevački su glagoljaši išli u knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje im je profesorica Tamara Runjak pokazala originale i pretiske važnih glagoljičkih rukopisa i knjiga od 15. do 19. stoljeća: Misal po zakonu rimskoga dvora (prvu hrvatsku tiskanu knjigu), Hrvojev misal te knjige Senjske i Riječke tiskare. Vidjeli su i pretisak Gutenbergove Biblije (prve tiskane knjige u svijetu).

Osim knjižnice, posjetili su i palaču Akademije gdje su vidjeli orginal Bašćanske ploče, jednog od najstarijih sačuvanih glagoljičkih spomenika. Tamo im je učiteljica Hrebak ispričala najvažnije podatke o Bašćanskoj ploči.

Nakon terenske nastave svi su se glagoljaši okupili u Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica te su tamo jedni drugima prezentirali što su sve vidjeli i naučili. Uime Križevačkih glagoljaša svoje su dojmove i osjećaje iznijeli Lea Štragelj i Matej Miklin.

Uslijedila su predavanja mladih glagoljaša. Trešnjevački glagoljaši OŠ Voltino govorili su o pismu pape Inocenta IV., skupina Az iz Glagoljaškog središta Frankopan predstavila je Misal kneza Novaka, Vukovinski glagoljaši izlagali su o Aleji glagoljaša, a naše su glagoljašice Dora Kokot i Lorena Filipašić imale predavanje o Zapisu popa Martinca o Krbavskoj bitci.

U Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana održane su kreativne radionice. Sudjelovalo je šest škola, a radionice su bile raznovrsne: Azglagoljica voditeljice Verice Kovač, Na krilima glagoljice voditeljice Mire Kliček, Vunom odjevena glagoljica Branke Brčić-Crnković, Rusalke Crnković i članova Udruge za pomoć osobama s invaliditetom Ozana, Čudo cvjetne glagoljice voditeljice Marije Igaly, Žive slike moga grada voditeljice Renate Mladić i Glagoljica u srcu voditeljice Dijane Mitak.

glagoljasi

Nakon radionica svi su radovi bili izloženi i tada su učenici i profesori birali najbolji rad. Za najbolji rad izabran je šestinski kišobran od vune koji je izradila učenice OŠ Frana Krste Frankopana. Naši su glagoljaši svojim plakatom Otvoreni prozori i vrata glagoljice osvojili 2. mjesto.

Spomenimo da će križevačke glagoljašice sljedeći utorak održati predavanje  u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

IMG_9942_resize

[FOTO] Održana Božićna radionica u Dječjem vrtiću Križevci

Božićna radionica u Dječjem vrtiću Križevci održana je u srijedu u popodnevnim satima.  Ravnateljica Dječjeg …

turnir61

KRIŽEVCI 2018 “OŽUJSKO-KTC”: Županijski turnir otvaraju seniori i juniori Tomislav Radnika, a glavni 123design.co CB Planet i CB Flash Zagrebprokrom

Poznat je raspored odigravanja utakmica na jubilarnom 20. Turniru u malom nogometu Križevci 2018 “Ožujsko-KTC” …