foto:  Valentino Štefanek/glaspodravine.hr
foto: Valentino Štefanek/glaspodravine.hr

Kreativka Dalia Katavić: Svaki komad nakita je unikat protkan ljubavlju i pažnjom

U svaki ručno izrađeni komad nakita, od pomno biranih materijala, kreativka Dalia Katavić iz Križevaca udiše toplinu, srdačnost i pozitivnu energiju kojom pršti, a sve to prepoznatljiv je dio njezine osobnosti i na to ne možete ostati raavnodušni, baš kao ni na njezin rad, piše glaspodravine.hr.

Ozbiljnije se izradom nakita počela baviti prije otprilike godinu dana. Materijali koje koristi su srebrna glina, bakar, mesing, poludrago kamenje, srebro…

foto: Zdenko Balog/prigorski.hr
foto: Zdenko Balog/prigorski.hr

– Kreativka sam od kada znam za sebe. Uvijek nešto radim. Kutijice, škrinjice…S obzirom na to da su djeca odrasla, odlučila sam više pažnje i vremena posvetiti izradi nakita. Tako sam završila verificirani program za oblikovateljicu suvremenog nakita na Pučkom učilištu u Zagrebu, a polazim i razne radionice koje mi pomažu usavršiti tehnike stvaranja – kaže Dalia.

Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe. U prirodi, svakodnevici… Za nju je svaki materijal vrijedan i ima svrhu te će ga njezina mašta i vrijedne ruke pretvoriti u neobičan komad nakita, vrijedan divljenja. Nedavno je iz Afrike donijela mnoštvo prirodnih materijala, komadiće drveta i sjemenke što će iskoristiti prilikom izrade nakita.

foto. Valentino Štefanek/glaspodravine.hr
foto. Valentino Štefanek/glaspodravine.hr

-Tako sam jedan dan kuhala ručak i pala mi je na pod vilica. I sinula mi ideja za ogrlicu. Uzela sam vilicu i počela je oblikovati, no nije išlo kako sam zamislila. Onda sam od srebra oblikovala vilicu i to je bio jedan dio ogrlice, a drugi dio žica od mesinga koja dočarava špagete. I tako je nastala jedna otkačena ogrlica koja se sada nalazi u Zagrebu na izložbi. Takva sam, otkačena. Takvi su i moji radovi. Nekad ću napraviti nešto ekskluzivno, a nekad skroz šašavo. Nikad se ne zna kakva će me inspiracija puknuti i to je zapravo posebna draž. I nikada neću napraviti dvije iste stvari – ističe Dalia.

Nedavno je imala prvu izložbu svojih radova. Dojmovi su pozitivni, kao i reakcije posjetitelja. Ugodno se iznenadila.

foto: Zdenko Balog/prigorski.hr
foto: Zdenko Balog/prigorski.hr

– Dobar je osjećaj pokazati široj publici svoje radove i dobiti potvrdu da to što s puno ljubavi i strpljenja radim, zaista valja i vrijedi. Sretna sam kada uveselim nekoga svojim radom, kada vidim na toj osobi reakcije oduševljenja, sreće i zadovoljstva. Uz to, bavim se i dizajnom interijera pa sam tako uredila prostor u hotelu Varaždin – kaže kreativka Dalia.

Jedan kutak u kući krase njezini radovi. Malena radionica njezina je najdraža soba u koju se vrlo rado zatvori, uzme alat u ruke i krene stvarati. U tome što radi, suprug Siniša te djeca Klara, Marta i Bruno velika su joj podrška.

foto. Valentino Štefanek/glaspodravine.hr
foto. Valentino Štefanek/glaspodravine.hr

– Mi smo jedna velika kreativna obitelj. Već 22 godine sami izrađujemo božićne čestitke, a kćer Marta sprema se upisati likovnu akademiju u Zagrebu. Uvijek smo aktivni, u pokretu i druželjubivi. Kod nas je uvijek veselo i nastojimo svaki dan iskoristiti najbolje – ističe ona.

Osim nakita, izrađuje i neobične instalacije, a posebice su upečatljivi satovi. Inače je po struci agronom te je voditeljica lovno gospodarske osnove u KTC-u. Osim toga, ponosna je vlasnica obrta Pinkica kreative, a njezine radove možete pogledati i naručiti na istoimenoj Facebook stranici. Na pitanje koji su joj planovi za budućnost, odgovara nam sljedeće.

foto: Zdenko Balog/prigorski.hr
foto: Zdenko Balog/prigorski.hr

– Možda danas, sutra otvorim neki prostor gdje ću moći prodavati nakit. Kao što sam već rekla, kćer planira upisati likovnu akademiju pa možda nas dvije stvorimo jednu lijepu kreativnu priču, vidjet ćemo – zaključuje.

Bilo da je riječ o prstenu, narukvici ili ogrlici, svaki je komad unikat protkan ljubavlju i pažnjom.

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

UDRUGA ŽENA VINICA Izrađuju i prodaju božićne ‘Dedeke’, lutke kojima iz glave raste pšenica

Udruga žena Vinica iz Koprivnice posljednjih je tri vikenda sudjelovala na subotnjim druženjima na Koprivničkom …

bobanac3

STABLO SE OSLANJA NA STABLO – ČOVJEK NA ČOVJEKA Priča o pjesnikinji Mirjani Sačer Bobanac

Pričati o Mirjani Sačer Bobanac, pjesnikinji znači govoriti o „ Štaglju“ jedinstvenoj sceni. Kostanj je …