koprivnica vijeće komunalac

Koprivničko gradsko vijeće // U tri i pol satnoj raspravi o Komunalcu vijećnici jedni drugima ‘vadili mast’

Rasprava o stanju u GKP Komunalac i ostalim gradskim tvrtkama na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Koprivnice izazvala je žustru raspravu. Ispred predlagatelja ove točke Dnevnog reda, oporbeni vijećnik Ivica Suvalj (Mreža) napomenuo je kako sve što se događa u Komunalcu direktno utječe na građane pa je stoga Uprava dužna odgovoriti u što je točno utrošeno 51 milijun kuna od prodaje plinskog biznisa, kao i da predstavi strategiju rada tvrtke za narednih pet godina.

Na njegove tvrdnje osvrnula se Nataša Tetec, šefica Komunalca.

Nataša Tetec, direktorica Komunalca
Nataša Tetec, direktorica Komunalca

– Optimizacija broja zaposlenika dio je plana za naredno razdoblje pa tako danas imamo 25 radnika manje. Također usklađenje cijena usluga sukladno zakonskim regulativama te smanjenje troškova. Smart city rješenje jedno je od načina buduće štednje – objasnila je N. Tetec. Na njeno izlaganje nadovezala se Dubravka Horvat koja je iscrpnim izlaganjem sve vijećnike upoznala s poslovanjem Komunalca. Koliko je njeno izlaganje bilo detaljno, govori podatak da ga je Ivica Suvalj u jednom trenutku prekinuo pitanjem predsjedniku Gradskog vijeća Ivici Palu je li možda vrijeme izlaganja ograničeno.

– Mislim da ne bi trebalo biti jer je ova točka drugačijeg karaktera. Što se mene tiče, možemo ovdje biti do sutra, ali da konačno raspravimo problematiku oko Komunalca – kazao je Pal. Osim Dubravke Horvat, rad Komunalca obrazložio je i Goran Međurečan koji je napomenuo kako je došlo do povećanja cijene parkiranja, ali da su uređena nova 44 parkirna mjesta, kao i stara parkirna mjesta te da se nada kako će se uskoro pojaviti i ‘pauk’ na koprivničkim ulicama.

Nataša Tetec, Dubravka Horvat i Goran Međurečan, vodstvo Komunalca
Nataša Tetec, Dubravka Horvat i Goran Međurečan, vodstvo Komunalca

– Cilj Komunalca nije da posluje s pozitivnom dobiti, nego da bude na ‘pozitivnoj nuli’. No, ono što je ključno oko onih katastrofičnih izjava, sve se plaća redovito i sva prava radnika su isplaćena. Vanjski dug je 2,3 milijuna kuna, no tu ne mislim na dugove između Voda ili Plina, a istovremeno su vanjska potraživanja 9 milijuna kuna – kazao je i upozorio kako je najnoviji automobil u Komunalcu iz 2007. pa ni tu nema govora o neracionalnom trošenju.

– Što se tiče Peveca, glavnica je u posljednjih 18 mjeseci smanjena za 3,9 milijuna kuna – rekao je G. Međurečan i zaključio kako ”ne veli da je sve divno i krasno, ali da izjave da su pred ponorom, da sve ide k vragu i da je neodrživo ne stoje”.

Na sve izneseno prvi se osvrnuo I. Suvalj još jednom pitavši gdje su novci od prodaje plinskog biznisa, te zašto ta sredstva nisu uvrštena u temeljni kapital tvrtke s obzirom da Komunalac prikazuje gubitke u poslovanju, a dobio je 30-ak milijuna kuna koji su mu pripali od prodaje ‘plina’. Također, zanimalo ga je zašto bivša predsjednica Uprave nije ostala na svojoj poziciji ako je sve bilo u redu s tvrtkom.

– Ako nije cilj poslovanja dobit, zbog čega se povećava cijena usluga KC Voda koje posluju pozitivno – pitao je Suvalj i još jednom zatražio odgovor zašto je ugovor o prodaji plinskog biznisa tajna. Maja Hleb, prozvana bivša šefica Komunalca objasnila je kako se novac od prodaje udjela u tvrtki kćeri po zakonu nije smio uvrstiti u temeljni kapital.

– Predsjednica Uprave nisam zato jer je moja odluka bila da se ne javim na natječaj – odgovorila je Maja Hleb.

Vijećnik Marijan Šiško (Nez.) upozorio je kako je iz prezentacije šefice Komunalca vidljivo da su napravljene određene uštede u radu tvrtke pa bi se to isto trebalo vidjeti i na cijenama koje plaćaju građani.

– Predlažem da se koriste stare cijene za naplatu svojih usluga, a ako im zbog toga dolazi u pitanje pozitivno poslovanje neka se organiziraju tako da koriste unutarnje rezerve kojih imaju – kazao je Šiško, a na tom tragu svoje je mišljenje iznio i Mario Vrbanić (HDZ) koji je još dodao kako ne vjeruje iznesenim podacima u prezentaciji o poslovanju Komunalca i pozvao kolege iz SDP-a da se izjasne jesu li za poskupljenje cijena usluga (parkinga, grobne naknade i vode) te tvrtke.

Mario Vrbanić
Mario Vrbanić

– Čestitam poziciji što je izigrala potpise 10 vijećnika koji predstavljaju oko 50 posto biračkog tijela i što je ovakvim Dnevnim redom s ovoliko puno točaka razvodnila raspravu. Više od 12 točaka u 45 minuta ni učenik u naponu snage ne može zapamtiti i sada više ovdje nitko ne može reći što je točno bilo u prezentaciji gospođe Tetec – kazao je Miodrag Maričić (Nez.) i pozvao oporbu da se kolektivno ustane i napusti sjednicu, u slučaju da se ne može ova tema izdvojiti u posebnu točku tematske sjednice ili pak da se preostalih 12 točaka Dnevnog reda poništi za danas.

Marijan Šiško i Miodrag Maričić
Marijan Šiško i Miodrag Maričić

Nakon ovog prijedloga uslijedile su brojne replike na iznesene činjenice te potom replike na te replike i tako punih sat vremena, sve dok se pola gradskih vijećnika nije izredalo za govornicom. Najupečatljiviji bio je Ernest Forjan (HDZ) rekavši kako je Pevec izvor svih zala, te da je prodana ‘zlatna kokoš’ iza čega je ostala tek ‘očerupana kokoš’. Potom je uslijedilo odgovaranje Uprave Komunalca s još ponekim replikama, a u konačnici, nakon tri i pol sata bivša šefica Komunalca dala je podatka da je od 51 milijuna kuna od prodaje plinskog biznisa, 21 milijun uplaćen na žiro račun Grada Koprivnice preko smanjenja temeljnog kapitala tvrtke, s 11 milijuna kuna je pokriven minus na žiro računu tvrtke, dok se ostatak novca koristio u tekućem poslovanju Komunalca (plaćanje dobavljača i banaka) te se investiralo u betoniranje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Herešinu.

Na kraju cjelokupne rasprave gradonačelniku Mišelu Jakšiću koji se odlučio osvrnuti na sve izrečeno Goran Kovačić (HDZ) oduzeo je riječ kao privremeni predsjedavajući Vijeća jer je zamijenio predsjednika Vijeća Ivana Pala (HSS) koji je na kratko napustio vijećnicu. Ipak po povratku I. Pala, gradonačelnik je dobio novu priliku za komentar.

– Nisam kupovao Pevec, sad ga pokušavam prodati, rekao sam da sam svjestan svoje odgovornosti i nemam s tim nikakav problem. Po pitanju plina, taj biznis od 2014. nije donosio neke profite jer smo ostali bez kaptažnog plina i sva druga poduzeća koja danas imaju plinski biznis polako iz tog biznisa izlaze van – zaključio je M. Jakšić i dodao kako je Komunalac danas jači od đurđevačke i križevačke komunalne tvrtke zajedno.

Zaključak predlagatelja da osnivač i uprava Komunalca do sljedeće sjednice Gradskog vijeća dostavi pisani odgovor na što je utrošeno 51 milijuna kuna te da oporba dobije jednog člana u Upravi tvrtke nisu prihvatili Klubovi SDP, Laburisti, HSU i HSS, kao niti gradonačelnik, te je odbačen sa 11 protiv, 8 za i dva suzdržana glasa.

go/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: Sandra Šmunović/PIXSELL

Ledeni park na Tomislavcu inspiriran Šumom Striborovom Ivane Brlić-Mažuranić

Između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju Tomislavu u Zagrebu prostire se više od …

radionica keramike (28)

[FOTO] Učenici iz Žabna izrađivali skulpture od keramike

Kipar Dragutin Ciglar iz Ješkova kod Hlebina održao je radionicu raku keramike u Osnovnoj školi …