Sveučilište Sjever na današnjoj je konferenciji za medije predstavilo dva nova preddiplomska stručna studija – Prehrambenu tehnologiju te Tehničku i gospodarsku logistiku koja će studentima biti dostupna od ove jeseni (akademska godina 2018/2019) u Sveučilišnom centru Koprivnica, piše glaspodravine.hr.

Studenti će tako uz tri postojeća preddiplomska studija (Novinarstvo, Medijski dizajn, Poslovanje i menadžment) i četiri diplomska sveučilišna studija (Medijski dizajn, Novinarstvo, Ambalaža, Održiva mobilnost i logistika) na odabir dobiti još dva atraktivna studija na preddiplomskoj razini koji će, istaknulo je vodstvo Sveučilišta, uspješno odgovoriti na zahtjeve gospodarstva.

– Sveučilište Sjever pokretanjem novih studija ponovno dokazuje svoj razvoj u smjeru zadovoljavanja potreba gospodarstva ove regije. Oba su programa iz STEM područja, vrlo konkurentna na tržištu i potrebna našem gospodarstvu. Izuzetno mi je drago što smo odličnu suradnju sa zagrebačkim PBF-om još više produbili pa ćemo nakon studija Ambalaže i novi studijski program izvoditi zajednički. Podrška takve eminentne ustanove od iznimnog je značaja, razvit će vrhunsku kvalitetu i niknut će novi znanstveni projekti. Dat ćemo sve od sebe i opremiti tri nova laboratorija kako bi naši studenti i profesori imali vrhunske uvjete – kazao je uvodno Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Damir Ježek, dekan zagrebačkog Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta (PBF) izrazio je zadovoljstvo što je fakultet kojem je na čelu dobio mogućnost napisati program za novi studij u Koprivnici.

– Ovo je logičan nastavak onog što smo radili do sad i apsolutno win-win kombinacija u kojoj svi dobivamo. Ne radimo sebi konkurenciju jer mi smo napisali program, naši ga profesori izvode i ishodi su drugačiji od onih na našem fakultetu. Potrebe gospodarstva su takve da nam treba studij ovog tipa na ovom područja i uvjeren sam kako ćemo sve uspješno ostvariti – kazao je dekan Ježek.

Sylabus studija Prehrambene tehnologije je izradila stručna skupina na čelu sa Jadrankom Frece , prodekanicom za znanost na PBF-u

– Program su radili eminentni profesori sa zagrebačkog PBF-a i stručnjaci na područjima biotehnologije i nutricionizma. Studij je moderan, inovativan i zadovoljava potrebe suvremenog društva. Vodili smo se hrvatskim i europskim razvojnim strategijama , a naglasak smo stavili na razvoj gospodarstva i znanstvenu izvrsnost u proizvodnji tradicionalne, visoko kvalitetan hrane. Vodili smo se i potrebama OPG-ova i lokalne industrije, a studij će ponuditi stručna i praktična znanja nakon čega će studenti biti osposobljeni za nove poslovne poduhvate i tehnološka projektiranja – pojasnila je prodekanica Frece.

Studij Tehničke i gospodarske logistike predstavio je Marko Stojić, pročelnik Odjela za tehničku i gospodarsku logistiku

– Studij je iz STEM područja i postoji mnogo razloga za njegovo pokretanje. S obzirom na gospodarske subjekte u ovom kraju, logično je da se ovakav program pokrene. Osim toga, želimo poboljšati uvjete za studente pa će tako oni koji studiraju taj smjer u Varaždinu od jeseni moći studirati u Koprivnici te nastaviti dalje na diplomskoj razini na Održivoj mobilnosti, dakle uspostavljamo vertikalu obrazovanja – rekao je pročelnik Stojić.

Prorektor Sveučilišta Sjever, Mario Tomiša na kraju je kazao kako je program za studij Prehrambene tehnologije pripreman više od dvije godine u suradnji 30 stručnjaka što govori kako će to biti vrhunski studij za sve buduće studente.

– Od ove jeseni u Koprivnici ćemo imati čak 10 studijskih programa, a na sveučilištu ukupno njih 25 od čega je oko 90 posto studenata u STEM-u po čemu smo daleko prvo sveučilište u Hrvatskoj. U svemu pratimo potrebe gospodarskih subjekata i u suradnji s njima vidimo daljnji razvoj gospodarstva ovog kraja – istaknuo je prorektor Tomiša.

foto: glaspodravine.hr