Izjava dana
Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Kolinda Grabar-Kitarović: Prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je preselila svoj Ured u Šibensko-kninsku županiju, a nakon podizanja predsjedničke zastave i intoniranja himne izrazila je zadovoljstvo što je u gradu za koji je vezana i obiteljski. Zahvalila je učeniku Gimnazije “Antun Vrančić” Srećku Perkoviću koji je podignuo zastavu na trgu ispred zgrade Županije i Pjevačkom društvu Kolo čiji su članovi izveli himnu.

“Veselim se posebno što ću obići županiju koja je posebna po svojim kulturnim i prirodnim znamenitostima. Nacionalni parkovi Krka i Kornati i šibenska katedrala čine Županiju nadaleko poznatom i izvan hrvatskih granica. Zahvaćajući središnji dio hrvatskog Jadrana, ova Županija ima veliku prometnu i stratešku važnost. Tu važnost vidjeli smo u Domovinskom ratu kada je obrana Šibenika i Šibenskog mosta onemogućila neprijateljsku namjeru komadanja Hrvatske, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno je naglasila kako ćemo zauvijek pamtiti legendarne topnike sa Žirja i onaj pobjednički usklik ‘oba dva, oba dva, oba su pala’. “Sjećajući se tih slavnih dana obrane Hrvatske i danas izražavamo duboko poštovanje i braniteljima i svim obiteljima čiji su bližnji položili život za slobodu domovine, kazala je Grabar-Kitarović.

Zahvalila je i vatrogascima na požrtvovnosti i poželjela im da ove godine imaju što manje posla te odala počast i vatrogascima stradalima u Kornatskoj tragediji. “S dubokim poštovanjem sjećamo se vatrogasaca poginulih na Kornatu. Drago mi što ću ponovno imati priliku susresti se s njihovim obiteljima, ali to ostaje bolno pitanje i za obitelji i za sve nas“, kazala je.

Potom se osvrnula na gospodarsko stanje u državi i u Šibensko-kninskoj županiji. Iako kao i cijela Hrvatska i ova Županija proteklih godina bilježi gospodarski rast, to nije dovoljno za dosezanje željene zaposlenosti i životnog standarda i svi moramo učiniti više kako bismo pokrenuli život, radna mjesta i životni standard u Županiji. Nadam da ću ovim boravkom u tome pomoći i županu i gradonačelnicima i načelnicima kako bismo na vrh prioriteta postavili razvojne projekte ove županije, kazala je.

Hrvatska Predsjednica govorila je i o iseljavanju mladih. ” Nažalost mladi odlaze za boljim plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju.

Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtijeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama.

Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere“, kazala je Predsjednica. Naglasila je kako parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem.

Istaknula je više nema vremena. “Primarna je zadaća stvarati uvjete za ostanak ljudi i dostojanstven život sviju. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah“, kazala je i pozvala Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete tom pitanju.

Govoreći o nužnosti decentralizacije, kazala je kako nije isto živjeti u velikim gradovima i živjeti u Kijevu, Unešiću ili na Žirju. Treba nam aktivna regionalna politika koja će omogućiti zadržavanje stanovništva na otocima, pograničnim i manje razvijenim područjima, počevši od politike zapošljavanja i povećanja plaća u državnom i javnom sektoru do poticanja investicija i ulaganja u socijalni standard. Uz ostalo, država mora poreznim mjerama omogućiti više izvornim prihoda našim županijama, gradovima i općinama te pomoći im da iskoriste što više mogućnosti koje im pružaju Europski fondovi, istaknula je.

Predsjednicu je pozdravio gradonačelnik Šibenika Željko Burić i poželio joj dobrodošlicu u prvi hrvatski samorodni grad. “Grad Šibenik je 2016. proslavio 950 godina od prvog spomena. To je grad koji mijenja svoje sadržaje i vizure. Grad koji je sve svoje nedostatke i probleme pretvorio u prednosti. Grad koji u ovom trenutku gleda optimistično u svoju budućnost“, poručio je Burić.

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk kazao je kako je ponosan što je Predsjednica došla u Županiju čiji su stanovnici učinili puno u Domovinskom ratu. “Drago mi je što ćete obići neka od mjesta koja su ispisivala povijest Hrvatske, a posebno mi je zadovoljstvo što ćete obići sve što našu Županiju čini posebnom; otoke, zaleđe i priobalje“, kazao je Pauk.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorski župan o odluci Vlade za NUTS2 regije: Prvo su nam rekli da biramo, a onda su ignorirali naš izbor

Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan danas je održao konferenciju za medije na temu Odluke Vlade Republike …

IMG_2976

[FOTO/VIDEO] Klub dijabetičara Križevci obilježio treću godišnjicu postojanja

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Križevci, a pod čijom kapom i djeluju, u srijedu …