Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedenje u fast food restoranima povećava razinu ftalata u organizmu

Odlasci u restorane ili u lance brze prehrane može povećati izloženost organizma potencijalno štetnim kemikalijama koje se inače koriste za trajnost i fleksibilnost plastike, pokazala je studija, a koju prenosi portal geek.hr.

Prije svega, ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Hlapljive su to tekućine koje se dodaju plastici polimera da im povećaju mobilnost. Nalaze se u gotovo svemu što nas okružuje, jer im je namjena zaista široka, od potplata obuće do prehrambene industrije.

Stručnjaci su zato u ljudskim tijelima ispitivali razine ftalata, koji se još nazivaju omekšivačima ili plastifikatorima (i u većim koncentracijama se povezuju s astmom, dijabetesom tipa 2, rakom dojke i testisa) i ustanovili su kako su ftalati za čak 35 posto više zastupljeni kod ispitanika koji su dan ranije jeli u restoranima za razliku od onih koji su jeli kod kuće.

U toj studiji se pokazalo da se određena hrana, uključujući sendviče i burgere, može povezati s povišenim razinama ftalata u organizmu, ali samo ako su kupljeni u restoranima, prodavaonicama brze hrane ili u kafićima.

Inače, vruće masti i proizvodi pohranjeni u PVC ambalažama podižu nivo ftalata. U proizvodima pohranjenima u ambalažama od nehrđajućeg čelika ili pak stakla, razina ftalata je u zadovoljavajućim razinama. To ukazuje na to da visoke temperature i masna te topla hrana u kontaktu s PVC proizvodima mogu uzrokovati višu razinu ftalatne kontaminacije.

Veza je posebno snažna kad su u pitanju tinejdžeri, pokazuje studija. Adolescenti koji imaju naviku često jesti vani imaju za čak 55 posto višu razinu tih kemijskih spojeva u usporedbi s vršnjacima koji se hrane kod kuće.

“Ova studija sugerira kako je manja vjerojatnost da će hrana koja je pripremljena kod kuće sadržavati visoke razine ftalata”, potvrdila je vodeća autorica studije dr. Ami Zota sa Sveučilišta George Washington.

prigorski.hr/geek.hr

Provjerite i ovo

valent

[FOTO/VIDEO] Valentina Valent – inženjerka gradilišta u Kalniku

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer u nedjelju …

mia1

[VIDEO] Da nije ušla u glazbene vode, mlada Mia Dimšić bavila bi se potpuno drugačijim poslom

Gdje Mia Dimšić kroči nogom, raspoloženje se popravlja u sekundi. Iako je o karijeri pjevačice …