picasso8

ISTRAŽILI SMO Koliko su posjećeni gradski muzeji Kc-kž županije? U Đurđevcu 6500 posjetitelja po zaposleniku, Koprivnici tek 640

Đurđevački Gradski muzej ove je godine apsolutni hit u regiji. Razlog tome je nedavno završena izgložba ‘Homagge a Picasso’ koja je u grad Picoka privukla nevjerojatan broj posjetitelja. Točnije, do kraja rujna Gradski muzej Đurđevca posjetilo je 13.000 osoba. Istovremeno, u Muzeju su zaposlene tek dvije djelatnice, od kojih je jedna ravnateljica viša kustosica Edita Janković Hapavel.

Usporedbe radi, u cijeloj 2017. imali su 11.244 posjetitelja, a u 2016. godini broj posjetitelja bio je 7.252.

jankovic hapavel

– Do porasta je došlo uslijed pojačane marketinške aktivnosti; prisustva u medijima u kojima smo prezentirali naše nove sadržaje. Lani smo prezentirali novootvoreni Interpretacijski centar Picokijada, a u ove godine smo imali izložbu Homagge a Picasso – objasnila je ravnateljica. Vrijedi spomenuti da se 20-ak dana otvara izložba Chagalla pa se može očekivati dodatni rast posjeta.

MUZEJ        BR. ZAPOSL.   BR. POSJETA 2018.

Đurđevac              2                             13.000

Koprivnica            16                             10.235

Križevci                  3                                 2450

Muzej Grada Koprivnice, najvećeg grada županije do kraja rujna ove godine zabilježio je 10.235 posjeta. Vrijedi spomenuti kako je sâm Muzej u Koprivnici posjetilo 4.881 osoba, dok je tri galerije koje spada pod Muzej (Koprivnica, Naivne umjetnosti i Mijo Kovačić) pohodilo 5054. Dodatnih 300 osoba ‘otpada’ na ostale muzejske prostore. Iako niti te brojke nisu toliko zanemarive, uzme li se u obzir da koprivnički gradski muzej zapošljava čak 16 osoba, nasuprot đurđevačke dvije djelatnice, broj posjetitelja po djelatniku poražavajući je. Dok je u Đurđevcu to 6500, u Koprivnici ispada svega 640, odnosno 54 osobe mjesečno, odnosno niti dvije osobe dnevno.

čimin

– U ove zbrojeve posjetitelja nisu ubrojeni posjetitelji programa Muzeja grada Koprivnice realizirani izvan naše županije, poput izložbi „Arheologija Torčeca“ u Puli i Zadru prošle godine ili „Hlebinska škola u Zadru“ ove godine, a riječ je o ukupno više od 6000 posjetitelja – objasnio je Robert Čimin, ravnatelj Gradskog muzeja Koprivnica i dodao kako svake godine broj posjetitelja stagnira tijekom srpnja i kolovoza zbog godišnjih odmora i praznika, a veći rast vidljiv je u listopadu povećanim brojem organiziranih posjeta u Koprivnici i Hlebinama.

– Razvidno je kako će s krajem ove godine broj posjetitelja premašiti prošlogodišnji broj i dostići 15.000 korisnika – zaključio je. Inače, u 2017. koprivnički muzej pohodilo je 14.205 osoba.

noc muzeja u krizevcimaj04

S druge strane, Muzej Grada Križevci koji zapošljava tri djelatnika može se ‘pohvaliti’ s najmanjim brojem posjetitelja. Ukupan broj posjeta tijekom 2017. godine bio je 4861, dok je broj posjeta do kraja rujna ove godine bio 2450. No, s obzirom na broj zaposlenih, čak i s tako malim brojem posjeta, još uvijek su bolji od Koprivnice sa 817 posjetitelja po zaposleniku.

 


U Đurđevac stiže Chagall

muzej-grada-djurdjevcaIzložbeni projekt „Homagge à Picasso“ službeno je završio 30. rujna. Izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera, Umjetničke galerije Böttingerhaus iz Bamberga, održana je u Muzeju Grada Đurđevca u razdoblju od 15. travnja do 30. rujna 2018. godine. Najavljena je i nova izložba Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija“, iz iste privatne zbirke. Riječ je o Chagallovim litografijama u boji, napravljenim kao ilustracije za Bibliju nakon njegovog putovanja u Palestinu 1931. godine. Izložba Marca Chagalla otvara se 23. studenog, a trajat će do druge polovice veljače.

 


go/prigorski.hr

Provjerite i ovo

vocin14

Hodočašće hrvatskih branitelja u Voćin povodom 27. godišnjice voćinskih stradanja

Povodom 27. obljetnice razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva četrdeset sedmero njegovih stanovnika, 13. …

stjepan kozic2

Ivica Prelog izabran za predsjednika stranke “Stjepan Kožić – nezavisna lista”

Vrbovec je bogatiji za još jednu političku stranku. Naime, u subotu je osnovana stranka „Stjepan Kožić- nezavisna …