Izjava dana
biskup

INTERVJU Ivan Biškup – novi šef križevačkih financija

Ivan Biškup, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu broji prve tjedne i mjesece na novom radnom mjestu. Proračun Grada Križevaca u završnoj je fazi pripreme za sljedeću godinu, a to je bio odličan povod za razgovor s novim šefom križevačkih financija.

Koliko dugo obavljate poziciju pročelnika i zašto ste se odlučili prihvatiti tog posla?

Posao pročelnika počeo sam obavljati od 17. rujna 2018. godine. Na natječaj sam se javio jer sam smatrao da svojim dosadašnjim radnim iskustvom mogu doprinijeti razvoju grada Križevaca, dok imenovanje s druge strane predstavlja veliki izazov i odgovornost.

biskup

Čime ste se bavili do sada?

Imam 10 godina radnog iskustva na pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova za jedinice lokalne samouprave, poduzetnike i poljoprivrednike, a radio sam i kao savjetnik u investicijskim projektima na pripremi investicijskih studija, poslovnih planova i cost-benefit analiza. Također, evaluator sam EU projekata za Europsku komisiju u sklopu HORIZON 2020.

U pripremi je prvi “Vaš” proračun. Kako će izgledati križevačke financije u sljedećoj godini? Možete li izdvojiti projekte i programe na koje će otići najviše novaca?

Ovo je sigurno prvi proračun na kojem radim zajedno s kolegicama iz odjela, ali ne bih to nazvao svojim proračunom. Kada se pogleda struktura samog proračuna najmanji dio se odnosi na odjel kojem sam na čelu, dok većina sredstava ide kroz Upravni odjel za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam, te Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

biskup

Sam proračun je dogovor svih dionika koji sudjeluju u procesu odlučivanja, dok je Upravni odjel za gospodarstvo, financije, Eu fondove i javnu nabavu samo koordinacijsko tijelo koje pripremi prijedlog proračun te ga takvog prosljeđuje u proceduru gradonačelniku koji ga dalje šalje na usvajanje Gradskom vijeću. Proračun još uvijek nije predstavljen vijeću i bilo bi neozbiljno od mene da najavljujem projekte o kojima primarnu odluku donosi Gradonačelnik i Vijeće.

Postoji li neki program koji biste posebno željeli realizirati? Kino ili atletska staza?

Ovdje se opet moram nadovezati na prethodni odgovor, pročelnik Upravnog odjela ne može odlučiti koji projekti će se realizirati, pojedini programi donose se na Gradskom vijeću zajedno s proračunom na prijedlog gradonačelnika. Upravni odjel za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu bit će fokusiran na praćenje tih projekta, traženje eksternih izvora financiranja bilo da se radi o projektu kina ili o projektu atletske staze.

biskup
Nova gradska vlast odlučila je da Križevci postanu “Grad prijatelj djece”. Je li moguće da Križevci u narednom razdoblju postanu Grad razvijenog gospodarstva ili turizma? Gdje vidite najveće križevačke potencijale?

Grad razvijenog gospodarstva i turizma nema alternative. Razvojni centar i tehnološki park trebao bi biti jedan od pokretača gospodarstva gdje bi uz najam prostora trebao imati i razvojnu komponentu u smislu prezentacije novih tehnologija, edukacija, poticanja start up scene, poticanja razvoja poduzetništva itd. S druge strane poduzetničku zonu Gornji Čret planiramo promovirati na sajmovima i stručnim skupovima kako bi provukli investitore i stvorili uvjete za ostanak stanovništva na području Grada Križevaca.

biskup

Geotermalni izvor predstavlja također okosnicu razvoja s obzirom da bi Križevci uz solarne krovove mogli postati centar obnovljivih izvora energije, s povezivanjem sportske infrastrukture s jedne strane i poljoprivredne infrastrukture uz znanstveni doprinos VGUK s druge.

Ne treba zaboraviti na poljoprivredu, gdje postoji tradicija, resursi i centri znanja poput VGUK i srednje škole, dok bi se kroz razvoj Agro centra, koji je u srednjoročnom planu razvoja grada definiran kao okosnica razvoja poljoprivrede, stvorila pretpostavka za finalizaciju i plasman proizvoda.

Razvoj turizma primarno vidim u spoju ruralnog turizma, vinskih cesta i povezivanja s kulturnim vrijednostima Križevaca i okolice. Turistička struktura donekle je razvijena, u sljedećem razdoblju trebalo bi potaknuti privatnu inicijativu u smislu smještajnih kapaciteta i drugih popratnih turističkih aktivnosti čime bi se stvorila ponuda i omogućio ostanak turista na višednevne izlete.

Uz to naravno možemo govoriti o vjerskom turizmu vezanom uz sv. Marka Križevčanina, lovnom i cikloturizmu gdje bi Križevci u budućnosti mogli imati zapaženu ulogu.

I na kraju, čime se bavite u slobodno vrijeme, što Vas opušta?

Aktivni sam član dobrovoljnog društva, imam mali nasad smilja i dio slobodnog vremena provodim u njemu. Nemam neki posebni ritual opuštanja.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

IMG_2976

[FOTO/VIDEO] Klub dijabetičara Križevci obilježio treću godišnjicu postojanja

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Križevci, a pod čijom kapom i djeluju, u srijedu …

policija

Prometne nesreće u Križevcima, Erdovcu i Koprivnici

Tri prometne nesreće zabilježene su u srijedu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke. Prva se dogodila …