Izjava dana
zvonar

INTERVJU Danijel Zvonar, načelnik Općine Kalinovac: Projektom ‘Brižne žene Podravske’ zaposlit ćemo 18 žena na dvije godine

Danas, na dan Svetog Luke Evanđelista, zaštitnika župe Kalinovac i Općine održana je sveta misa u Župnoj crkvi u Kalinovcu, a sutra u 15 sati bit će održana i svečana sjednica Općinskog vijeća kojom će biti obilježen Dan Općine. U povodu toga, razgovarali smo s prvim čovjekom Kalinovca, Danijelom Zvonarom.

Tijekom ove godine dosta se ulagalo u mlade s područja Općine Kalinovac, no gdje najviše?

Općina Kalinovac nastavlja brinuti o potrebama i problemima svojih stanovnika, uredno brine o mladima, starima, bolesnima i o socijalno ugroženima. Ulagali smo u naše mlade, učenike, studente, u naše vatrogastvo, udruge, sportaše. Najvažniji u općini su nam ipak naši mladi, posebice oni najmlađi. Kako bi osigurali što bolje uvjete u dječjem vrtiću Bubamara Općina sufinancira godišnje 1.020.000,00 kuna za redovan rad dječjeg vrtića odnosno 92 posto ukupnih troškova za realiziranje navedenih aktivnosti. Nastavlja se s smanjenim iznosom participacije za roditelje djece koja idu u Dječji vrtić Kalinovac, tako da za prvo dijete roditelji plaćaju 200 kuna, za drugo dijete 100 kuna, a za treće i svako iduće je besplatan vrtić. Isto tako za svako novorođeno dijete s područja Općine Kalinovac roditeljima se isplaćuje pomoć od 5.000,00 kuna godišnje. Sva djeca od rođenja pa do završetka osnovne škole dobivaju dječje darove za Božić.

misa sv luka kalinovac

Općina potpomaže i učenike osnovnih i srednjih škola. Kako točno?

Za sve osnovnoškolce su dodijeljene pomoći u iznosu od 200,00 kuna za nabavu udžbenika i školskog pribora, svi prvašići prvi dan škole dobili su ruksake  sa slatkišima, kabanice i majice. Također sufinancira se besplatna prehrana za sve učenike osnovne škole te se osiguravaju sredstva za druge aktivnosti (škola plivanja, tamburaška sekcija, učenje stranog jezika i dr.) za učenike osnovne škole Općina Kalinovac osigurala je nagrade za učenike i mentore OŠ I. L. Croata u iznosu 400,00 kuna za svakog učenika i mentora za postignut uspjeh na županijskim natjecanjima i ostalim natjecanjima te promociju škole. Općina također financira troškove smještaja u učeničkim domovima za učenike srednjoškolce s područja Općine Kalinovac. Nastavlja se s dodjelom bespovratne studentske pomoći i to mjesečno 400,00 kuna svim studentima s područja Općine Kalinovac.

Što je sa starijom populacijom s područja Općine Kalinovac?

Nismo zaboravili i one malo starije, krajem godine isplatit će se jednokratne pomoći umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina. Kroz programe javnih potreba u kulturi i sportu sufinanciraju se aktivnosti i projekti svih udruga s područja općine i župe sv. Luke Kalinovac za koju je ove godine osigurano 50.000,00 kuna. Iz proračuna Općine sufinancira se i rad vatrogasne zajednice. Uz to, vrijedi spomenuti da Općina kroz program „Potpora u poljoprivredi“ sufinanciranje umjetno osjemenjivanje u 100% iznosu, a i dalje su svi (fizičke i pravne osobe) oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa koji se plaća prilikom gradnje, rekonstrukcije i legalizacije objekata.

Kakva je situacija na području redovnih poslova Općine?

Redovito brinemo o održavanju javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, provodimo program deratizacije, dezinsekcije, besplatno mikročipiranje pasa za sve vlasnike s područja Općine Kalinovac u 100 posto iznosu od 100,00 kuna, provodimo aktivnosti za učinkovito upravljane i raspolaganje imovinom općine (prodali smo stan u poslovnoj zgradi, sređivanje imovinsko pravih odnosa za nekretnine naslijeđene nakon ostavine kako bi iste mogli prodati, u tijeku je potpis ugovora o zakupu zemljišta u vlasništvu općine 14,5 hektara) i ostali poslovi koji nisu spomenuti, a u nadležnosti su općina.

zvonar1

 

Početkom ove godine izrađena je Strategija razvoja Općine Kalinovac. Koje su smjernice njome utvrđene?

Strategijom koju je usvojilo Općinsko vijeće s ciljem planskog razvoja Općine Kalinovac želimo što jasnije definirali ciljevi i mjere važni za razvoj područja Općine Kalinovac te na taj način što učinkovitije povući bespovratna financijskih sredstava i javnih potpora. Međutim novom Uredbom o indeksu razvijenosti koja je usvojena krajem 2017. godine Općina Kalinovac jedina je od općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja se nalazi  u V. skupini razvijenosti, sve ostale općine su svrstane od I do IV skupine, što znači da na neke raspisane javne pozive, natječaje čije je financiranje iz nacionalni i EU fondova, a isto tako i iz naše županije, nismo mogli, odnosno i nadalje ne možemo, prijaviti projekte i ostvariti sufinanciranje, jer je uvjet za prijavu samo (1-4 skupina), a za one projekte koje smo prijavili odnosno dobili sufinanciranje postotak vlastitog ulaganja je velik, stoga smo morali odustati od nekih projekata.

S obzirom na takvu situaciju s prijavljenim projektima, kakva je realizacija nekih prioritetnih projekata, s obzirom na mala proračunska sredstva Općine?

Dokazali smo kako i s malo sredstava u proračunu možemo realizirati prioritetne projekte. Već sam spomenuo da smo izradili Strategiju razvoja Općine Kalinovac, prošle godine godine prijavili smo se na natječaj mjere 7.1. Program ruralnog razvoja, tijekom mjeseca srpnja 2018. dobili smo odluku o prihvatljivosti potpisali ugovor o financiranju s agencijom za plaćanja u poljoprivredi kojim nam je odobreno financiranje u 100 postotnom iznosu od 86.875,00 kuna.

Odobren nam je još jedan projekt, projekt ‘Brižne žene Podravske’ čije je financiranje odobreno u 100 posto iznosu i u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.083.630,35 kuna. Uspješnom suradnjom pet općina: Kalinovca kao prijavitelja, Molvi, Novog Virja, Podravskih Sesveta i Ferdinandovca kao projektnih partnera,  obaveznih partnera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured  Križevci i Centra za socijalnu skrb Đurđevac te PORE razvojne agencije Podravine i Prigorja, Općina Kalinovac početkom ove godine prijavila je projekt: Brižne žene Podravske na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi kojeg je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Provedba projekta krenula je potpisom ugovora odnosno od 27. rujna 2018. te traje 30 mjeseci. Projekt je svakako od velikog značaja budući da će se ovim projektom zaposliti 18 žena na 2 godine koje će pružati potporu i podršku za 112 krajnjih korisnika starijih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom s područja spomenutih pet općina.

U Općini Kalinovac zaposliti će se 8 žena koje će brinuti za 48 korisnika. Pored žena koje će se zaposliti u Općini Kalinovac u sklopu projekta zaposlena je i voditeljica projekta Brižne žene Podravske i to na 30 mjeseci odnosno sve dok kraja provedbe projekta. Projektom se financiraju plaće, edukacije, bicikli, radna odjeća i obuća za žene, plaće za voditelja i koordinatore na projektu te higijenske potrepštine za korisnike. Krajem ovog mjeseca raspisati će se natječaji za zapošljavanje žena i javni pozivi za prijavu korisnika.

kalinovac dom

Recite nam malo o kapitalnim ulaganjima. Što se ove godine učinilo po tom pitanju?

Što se tiče kapitalnih projekata u ovoj godini dobili smo 100.000,00 kuna  od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za sufinanciranje projekta “Podrška aktivnoj zajednici kroz uređenje Društvenog doma u Kalinovcu”, ukupna vrijednost radova iznosi 223.000,00 kuna. Projektom su obnovljeni pozornica, strop, podovi, rasvjeta, stepenište. Nabavljeno je novo višenamjensko vozilo, tj. traktor s priključcima: prikolica, rasipač soli, ralica za snijeg i malčer za održavanje javnih površina. Ukupna vrijednost višenamjenskog komunalnog vozila iznosi 236.296,07 kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja iz programa namijenjenoga za sufinanciranje projekata JLS za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini, Općini Kalinovac odobrilo je sufinanciranje u iznosu od 94.000,00 kuna, razlika će se financirati iz proračuna Općine Kalinovac. Prezentacija novog komunalnog vozila biti će sutra u 12 sati u centru Kalinovca pa ovom prilikom pozivam sve zainteresirane jer će ujedno biti i prezentacija Rasccovih vozila.

Odobren nam je i projekt za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kako bi za svoje mještane osigurali spremnike za plastiku, papir i biootpad. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je projekt. Procijenjeni iznos nabave spremnika iznosi 178.427,08 kuna od kojih će Općina u svom Proračunu osigurati 15% sredstava, dok će preostalih 85% sredstava odnosno 151.663,01 kuna sufinancirati Fond. Za Općinu Kalinovac biti će nabavljeno ukupno 1016 spremnika i to: 471 spremnik od 120 litara za prikupljanje plastike, 471 spremnik od 120 litara za prikupljanje papira te 70 spremnika od 80 litara za biootpad. Pored navedenog nabaviti će se 2 velika kontejnera za papir i 2 kontejnera za tekstil. Uz to, naša Općina zajedno s još 6 općina i Gradom Đurđevcom koji je prijavitelj i nositelj projekta provodi projekt ‘Održive misli’ kako bi se svim stanovnicima pojasnila važnost razdvajanja otpada.

Vrijednost projekta je 492.000,00 kuna, od čega Ministarstvu zaštite okoliša i energetike sufinancira 85% troškova odnosno s 418.000,00 kuna dok je preostali dio osiguran u proračunu Grada i općina.

vozilo kalinovacvozilo kalinovac 2

Ranije ste spomenuli pomaganje roditeljima oko smještaja djece u vrtićima. No, u kojoj je fazi izgradnja novog dječjeg vrtića?

Izgradnju novog Dječjeg vrtića prijavili smo na natječaj za provedbu tipa operacije 7.4. koji se provodi unutar programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. do 2020. godine. Projekat koji je izrađen još 2012. godine prijavljen je na natječaj prošle godine i isti nije odobren. Stoga smo izradili novu projektnu dokumentaciju za novi manji dječji vrtić. Kako trenutna zgrada dječjeg vrtića ne ispunjava uvjete Državnog pedagoškog standarda (ukupni kapacitet 45 djece i stara 100 godina) ovim projektom izgradit će se i opremiti novi dječji vrtić ukupne površine 453,60 m2 za smještaj 3 odgojno-obrazovne skupine djece (54 djece) 1 jaslička grupa kapaciteta 12-ero djece i 2 vrtićke grupe od 20-ero odnosno 22-oje djece. Ukupna vrijednost investicije iznosi 8.028.124,14 kuna, udio traženog sufinanciranja je 7.062.041,26 kuna (87,97%).

prigorski.hr

Provjerite i ovo

sdp keser bernardic

Davor Bernardić u Novom Virju najavio predstavljanje programa SDP-a za poljoprivredu i selo

Općinska Organizacija SDP-a Novo Virje održala je u nedjelju godišnju izvještajnu konvenciju. Predsjednik SDP-a Novo …

ilustracija

TEŠKA PROMETNA KOD KRIŽEVACA Mladi vozač motocikla sletio s ceste i udario u raspelo

Oko 16,00 sati u križevačkom selu Majurcu, 19-godišnji vozač motocikla izgubio je nadzor nad vozilom …