lederer3

Hrvatska Kostajnica: Sjećanje na Gordana Lederera

Danas je na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pored spomen obilježja “Slomljeni pejzaž” obilježena 27. obljetnica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radio televizije. Lederer je poginuo 1991. na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

U spomen na Gordana Lederera vijence su položili i zapalili svijeće: umirovljenik brigadir Drago Horvat, izaslanika predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HTV, Vlado Kožar u ime Zajednice branitelja HDZ-ea „Gojko Šušak“, Ivo Žinić-župan Sisačko – moslavačke županije, Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice i obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

lederer2

Drago Horvat: “Pobijedili smo u Domovinskom ratu. Dobili smo i medijski rat zahvaljujući snimateljima, fotografima i novinarima”.

Kazimir Bačić: “Snimatelj Gordan Lederer pogođen je snajperom na današnji dan 1991. na radnom mjestu pronoseći istinu o Domovinskom ratu”.

Tomo Medved: “Njegova kamera bila je jednako važna kao i prvo oružje jer se njome širila istina o Domovinskom ratu. Pored hrabrih hrvatskih branitelja i naši vrijedni novinarski djelatnici dali su neizbrisiv doprinos za slobodu domovine i prenošenja istine o agresiji na Hrvatsku”.

Vlado Kožar: “Ponosan sam jer sam bio zapovjednik jedinog policijskog bataljuna u Hrvatskoj, -Bataljuna policijske uprave zagrebačke koja je oslobodila Hrvatsku Kostajnicu, a među njima su bili Vrbovčani”.

Gordan Lederer ostavio je iza sebe mnoge zapise o prvim danima rata koji su kasnije montirani u legendarne Banijska ratna praskozorja. Spomen obilježje Slomljeni pejzaž izgradili su grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija.

lederer1

Dragan Vicković/prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

učenici nakit

Đurđevački učenici izrađivali nakit od otpada

Učenici 8.c razreda đurđevačke Osnovne škole Grgura Karlovčana pod satom razrednika sudjelovali su u kreativnoj …

predstava kalinovac (1)

FOTO Glumačka družina iz Ferdinandovca nasmijala Kalinovčane

U Društvenom dom u Kalinovcu posljednjeg dana obilježavanja Lukova, u nedjelju, glumačka družina iz Ferdinandovca …