Izjava dana
marka

Grad Vrbovec još uvijek vraća kredit od 9 milijuna maraka iz 1998. godine

Na 4. sjednici vrbovečkog predstavničkog tijela vijećnici su donijeli odluku o refinanciranju dugoročnog kredita. Pročelnica Upravnog odjela za financije Ljiljana Petanjek uvodno je obrazložila kako je riječ još o kreditu iz 1998. godine u iznosu od 9 milijuna maraka na 10 godina i 7,5 posto kamata i 2 godine počeka.

– Kredit je dobiven kod Hypo banke, a 2002. godine kredit je reprogramiran na 20 godina, na 10 plus pregovaranje nakon 10 godina. Taj kredit se otplaćuje u anuitetima od 84.804,00 eura.

 Ljiljana Petanjek
Ljiljana Petanjek

Da bi u proračunu oslobodili sredstva krenuli smo u pregovore s bankama o refinanciranju kredita iz 2002. godine. Glavnica je ostala 10 milijuna i 800 tisuća kuna, odnosno još 19 anuiteta po 84.804,00 eura. Nakon pregovora dobili smo ponude Erste, Adyko, Privredne i Zagrebačke banke, a najpovoljniju ponudu smo dobili u iznosu kamate od 1,35 posto, od toga je 1,15 posto kamatne marže kod banke, a 0,20 su trezorski zapisi Ministarstva financija.

Imat ćemo trošak od 0,1 posto na kredit koji se odobrava, a to iznosi oko 10.800,00 kuna, a drugih troškova ne bi bilo ako se ide kod Zagrebačke banke. Na ovaj način bi se oslobodilo 1,6  milijuna sredstava u proračunima idućih godina. Otplata je na 12 godina, odnosno 5 plus 7. Konačna otplata kredita će se zbog bolje kamate umanjiti 451.000,00 kuna, jer je postojeći kredit otplaćivan po kamati od 4,48 posto.

Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj je rekao kako su se na ovaj način sredstva oslobodila za ulaganja, a i smanjen je iznos kredita.

Denis Kralj
Denis Kralj

Nezavisni vijećnik Stjepan Tvorić je poručio gradonačelniku Kralju kako mu je želio dati priliku, ali da si je zabio autogol. – Drago mi je da se oslobađa 1,6 milijuna kuna, ali mi nije drago što ne znate što ćete s njima. Bit će mi drago ako će se u sljedeće četiri godine s tim reprogramom kredita popraviti kvaliteta života u Vrbovcu – poručio je vijećnik gradonačelniku.

Stjepan Tvorić
Stjepan Tvorić

Damir Fašaić (HDZ) je rekao kao je ovo dobar potez i da će se osloboditi sredstva za određene projekte. – Treba imati plan, na koju ulicu i zonu će se utrošiti sredstva – kazao je Fašaić.

Damir Fašaić
Damir Fašaić

Gradonačelnik Kralj nije više želio ulaziti u daljnju raspravu s vijećnicima smatrajući da je ovo najbolji potez koji se trenutno mogao učiniti.

prigorski.hr

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

poljoprivreda

Zagrebačka županija povezuje poljoprivrednike

S ciljem intenziviranja suradnje, razvoja dijaloga i organiziranja/udruživanja ekoloških proizvođača, mladih poljoprivrednika i proizvođača voća, …

festival pjevaca

Umirovljenici oduševili žiri i publiku na 16. Festivalu pjevača „50+“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, u organizaciji Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica …