Ivica Galović/Pixsell
Ivica Galović/Pixsell

Gospodarstva Davorina Arića i Josipa Zdunića najuzornija u proizvodnji mlijeka

Gospodarstvo proizvođača mlijeka Davorina Arića iz Gornjih Crnogovaca i gospodarstvo proizvođača mlijeka Josipa Zdunića iz Divoševaca, ovogodišnji su dobitnici Plakete za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka.

Naime, u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge (HMU), tradicionalno na Godišnjoj skupštini u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom dodjeljuje se Plaketa za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka. Ove se godine dobitnik Plakete za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka birao u Oprisavcima na području Brodsko-posavske županije.

Ivica Galović/Pixsell
Ivica Galović/Pixsell

Najuzorniji su se proizvođači mlijeka u 2018. birali s područja Brodsko-posavske županije. -Ove smo se godine u dogovoru s Hrvatskom mljekarskom udrugom odlučili nagraditi dva gospodarstva koja uzgajaju različite pasmine.

Kriteriji su, među ostalim, količina te kvaliteta isporučenoga mlijeka. Radi se o dva OPG-a, jedan drži simentalske krave, negdje oko 80 krava i oko 500 000 kg isporučenog mlijeka tijekom 2017., a na drugom gospodarstvu su holstein krave s isporučenih nešto više od milijun kilograma mlijeka.

Jedan i drugi proizvođač su tijekom cijele godine imali mlijeko u 1. kvalitativnom razredu s redovito manje od 100 000 mikroorganizama i manje od 400 000 somatskih stanica.

Ta su gospodarstva po dvije osnove uključena u sustav kontrole kvalitete mlijeka. Jedna osnova je određivanje higijenske kakvoće na temelju kojega se definira otkupna cijena mljekare prema njima i drugi dio koji se odnosi na kontrolu mliječnosti u sklopu provedbe uzgojnih programa, a s ciljem utvrđivanja koja su to najkvalitetnija grla unutar populacije – kazao je Barać i osvrnuo se na mjere potpora koje pripremaju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija.

Ivica Galović/Pixsell
Ivica Galović/Pixsell

– Mjera se odnosi za kupovinu i uzgoj rasplodnih junica, čime bi mogli u brzo vrijeme popraviti strukturu krava koje sudjeluju u proizvodnji mlijeka, a vezano na remont stada koji je poremećen i zbog bolesti kvrgave kože, Poznato je da će ove godine biti uključena i mjera dobrobiti životinja i tu će određeni broj govedarskih proizvođača svakako biti uključen.

U Hrvatskoj je evidentirano 160 000 mliječnih krava, od kojih je 150 000 krava različitim intenzitetom uključeno u proizvodnju mlijeka, a broj isporučitelja mlijeka je oko 6100 proizvođača – kazao je ravnatelj Hrvatske poljoprivreden agencije Zdravko Barać i dodao kako se prema posljednim podacima u Hrvatskoj proizvede 585 000 000 kilograma mlijeka.

prigorski.hr

Provjerite i ovo

foto: Željko Rukavina/24sata,hr

Župnik raspustio crkveni zbor u Reki: ‘Prestari su, ogovaraju’

Prošle nedjelje na misi u crkvi Presvetog Trojstva u Reki kod Koprivnice, župnik vlč. Mario …

jandrokovic

Jandroković odbacio nagađanja o rekonstrukciji Vlade zbog Bandića: Ta informacija je bez veze

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u nedjelju je odbacio nagađanja o rekonstrukciji Vlade …