U Vrbovcu je svečano otvorena 38. Turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“, a prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade ministar Dražen Bošnjaković, saborski zastupnici Krešo Beljak, Davor Bernardić, Mihael Zmajlović, general Mladen Markač, brojni gradonačelnici, načelnici i uvaženi gosti.
Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj istaknuo je kako je najvažnija vrbovečka manifestacija doživjela brojne promjene na bolje. – Ovih dana trebaju raditi žlice, vilice i noževi- poručio je svim okupljenima Denis Kralj, a manifestaciju je svečano otvorila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.
Posjetitelji mogu kušati ‘kaj su pili naši stari’, a na likovnoj izložbi prisjetit će se kako se nekada išlo u Mariju Bistricu na proštenje.
Vrbovečka pera, gibanice samo su dio bogate ponude lokalnih gastronomskih specijaliteta, a osim jela i pića spravljenih po starinskim recepturama, za posjetitelje je organiziran i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, radionice i izložbe, kazališne predstave i sportska natjecanja.
Vrbovečka pera tradicijski je proizvod toga kraja, jelo se radi od dizanog tijesta, razvaljanog u krug promjera 30 do 40 cm, puni domaćim svježim sirom s vrhnjem i jajima. Služi se narezana na kriške i zbog toga ju često nazivaju “hrvatska pizza”. Donosimo galeriju fotografija sa svečanog otvorenja.
prigorski.hr