folklor

FOTO Održan završni koncert polaznika zimske Škole hrvatskog folklora

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, u svom se zimskom ciklusu u Koprivnici održavao od 3. do 12. siječnja, sa 120 sudionika koji su učili o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.

Učili su se narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Samoborskog, Zaprešičkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja, Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja, Zagorja, Međimurja i Podravine, kao i gradišćanskih Hrvata.

Polaznici zimske Škole hrvatskog folklora pokazali su naučeno na završnom koncertu u petak u koprivničkom Domoljubu.

Stručni program Škole, prije 50-ak godina, osmislio je i postavio etnolog i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan, današnji je programski stručni voditelj Andrija Ivančan, ujedno i umjetnički ravnatelj nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, dok Odjel tambura vodi Tibor Bun, a Odjel tradicijskih glazbala glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić.

Škola je ponajprije bila namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja i sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta.

folklor3folklor1 folklor2 folklor4 folklor5 folklor6 folklor7 folklor8 folklor9 folklor10 folklor11 folklor12 folklor13 folklor14

prigorski.hr

foto: Mirjana Balog

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

bedem

Đurđevcu 150 tisuća kuna za nastavak arheoloških radova na istočnom bedemu Starog grada

Muzej Grada Đurđevca prošle je godine na natječaj Ministarstva kulture prijavio projekt rekonstrukcije i arheološke …

Kalničke uncutarije

KALNIČKE UNCUTARIJE Pogledajte program 18. „Kalničkih uncutarija“

„Kalničke uncutarije“ održat će se u petak, 1. svibnja 2018. – Praznik rada U 10 …