latvija15

FOTO Folklorni ansambl Jukums iz Alüksnea gostovao u Svetom Ivanu Žabnu

Uzvratno gostovanje folklornog ansambla Jukums iz daleke Latvije uslijedilo je nakon što je pred godinu dana, u kolovozu 2017., KUD Tomislav iz Svetog Ivana Žabna, gostovao u Alüksneu, najsjevernijem i najhladnijem gradu Latvije.

Podsjećamo, tom su prilikom članovi KUD-a Tomislav sudjelovali na 2. međunarodnom festivalu narodnih plesova ‘Alüksne Summer’.

U višednevnom gostovanju, Letonci će nastupiti i na moru (Starigrad Paklenica), na Plitvicama te u Podravskim Sesvetama, a nastup u Svetom Ivanu Žabnu pao je u prigodi obilježavanja 20 godina rada domaćina KUD Tomislav. Da bi se ova daleka gostovanja ostvarila i da bi uopće došlo do kontakata između ovih grupa, pobrinuo se hrvatski Letonac Ivica Jendrok:

– Hrvat, Slavonac iz Donjeg Miholjca, a već 15 godina živim u Latviji. Pobrinem se kad god je moguće da dovedem neko društvo iz Latvije u Hrvatsku, te obrnuto. Prošle godine uspostavio sam vezu s KUD-om iz Svetog Ivana Žabna, što je rezultiralo uzvratnim gostovanjima. Nakon nastupa u Žabnu i na moru završit ćemo u Podravskim Sesvetama, gdje živi i moj kum Josip Cugovčan. On mi pomaže u uspostavljanju kontakata s društvima. S Koprivničko križevačkom županijom imamo odlične odnose, nastupali smo na programima ‘Iz bakine škrinje’, Picokijadi …

latvija

Voditelj ovog društva je Agris Viesmanis:
– U skupini Jukums plešu oženjeni parovi. Mi smo samo jedna skupina u sklopu društvenog doma u Alüksneu. U sklopu društvenog doma Alüksne nastupa oko šest društava. U Latviji za razliku od Hrvatske, društva su specijalizirana, odnosno, djeca imaju posebno društvo, odrasli posebno itd, što je posljedica činjenice da su njihovi koreografi, umjetnički voditelji profesionalci nas državnoj plaći.

Pleše dvanaest parova i naše je pravilo da su svi parovi osobe koje su inače u životu oženjeni parovi. To nije zakon, ali u našem je društvu tako. Ako bi se neki par razveo, ne bi više nastupali s nama. Društvo održava i njeguje narodnu i građansku kulturu našeg zavičaja na sličan način kao što to rade i vaša društva. Vježbamo različite plesove, imamo narodne nošnje, kao i neke više građanske, tradicionalne.
U prva dva dana Letonci su se družili s domaćinima, te su posjetili Kalnik, gdje ih je toplom dobrodošlicom primio načelnik Mladen Kešer, te su nastupili u Svetom Ivanu Žabnu. Nažalost zbog ekstremne vrućine otkazan je nastup u Bjelovaru, gdje su trebali nastupiti u petak.
latvija1 latvija2 latvija3 latvija4 latvija5 latvija6 latvija7 latvija8 latvija9 latvija10 latvija11 latvija12 latvija13 latvija14

Zdenko Balog/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

[FOTO/VIDEO] Djed Mraz iznenadio Koprivničance i poklanjao im igrače od balona

Neuobičajeni Djed Mraz jučer navečer je iznenadio Koprivničance. U središtu grada, na Zrinskom trgu, Djedica …

Foto: drava.info

‘Pokosio’ prometne stupove i završio u betonskom mostu – ozlijedio se toliko da ga policija nije mogla ni alkotestirati

Tijekom jučerašnjeg dana zbile su se tri prometne nesreće, a u jednoj je sudjelovao i …