festival matematike u modecu49

Finska će postati prva zemlja u svijetu koja će ukinuti školske predmete

Finski obrazovni sustav smatra se jednim od najboljih u svijetu. U međunarodnom rejtingu je uvijek u top deset. Međutim, vlasti tamo nisu spremne počivati na lovorikama, odlučili su provesti pravu revoluciju u svom školskom sustavu.

Finski dužnosnici žele ukloniti školske predmete iz nastavnog plana i programa. Tu više neće biti nikakvih predavanja iz fizike, matematike, književnosti, povijesti ili zemljopisa. Šef Odjela za obrazovanje u Helsinkiju, Marjo Kyllonen, objasnio je promjene:

“Postojeće škole drže nastavu na starinski način koji je bio od koristi na početku 1900.-ih, ali potrebe nisu iste i mi trebamo nešto odgovarajuće za 21. stoljeće”.

Umjesto pojedinih predmeta, studenti će proučavati događaje i pojave u interdisciplinarnom formatu. Na primjer, Drugi svjetski rat će biti prezentiran iz perspektive povijesti, geografije i matematike. A recimo tečaj “Rad u kafiću” će učenike izložiti znanju o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama, prenosi portal znano.st.

Ovaj sustav će biti uveden za starije učenike, s početkom u dobi od 16 godina, a opća ideja je da studenti moraju izabrati za sebe koju temu ili pojavu žele učiti, imajući u vidu svoje ambicije za budućnost i svoje sposobnosti. Tako učenici neće više sjediti na fizici ili kemiji, a cijelo vrijeme misliti: “Što će mi ovo kasnije u životu?”

Tradicionalni oblik odnosa nastavnika i učenika tj. komunikacija će se također promijeniti. Učenici više neće sjediti iza školskih klupa i čekati biti pozvani odgovoriti na pitanje. Umjesto toga će raditi svi zajedno u malim grupama kako bi razgovarali o problemima.

Finski obrazovni sustav potiče kolektivno djelovanje, zbog čega će promjene utjecati i nastavnike. Reforma školstva će zahtijevati mnogo suradnje između nastavnika različitih predmeta. Oko 70% učitelja u Helsinkiju su već poduzeli pripremne radnje u skladu s novim sustavom za prezentiranje informacija i, kao rezultat toga, oni će dobiti povećanje plaća. Promjene se očekuje da će biti završene do 2020. godine.

znano.st/prigorski.hr

 

Provjerite i ovo

torta

[VIDEO] Slavljenicima pripremili lažnu tortu

Proteklog vikenda križevački poduzetnici Nadica i Dražen Zemun proslavili su 50. rođendan. Slavljenicima u čast …

moda

MODNI KUTAK Lijepe modne kombinacije na fešti Robin trgovina

Moda&Style