europski parlament

Europski parlament raspravlja u srijedu o stanju u Kataloniji

Europski zastupnici su u ponedjeljak odlučili da će na dnevni red sjednice u srijedu uvrstiti stanje u Kataloniji koje je obilježilo policijsko nasilje u nedjelju tijekom održavanja referenduma o neovisnosti.

Ta će se izvanredna sjednica održati u srijedu poslijepodne u Strasbourgu, rekao je predsjednik parlamenta, Antonio Tajani, nakon glasovanja o tom pitanju organiziranog na početku plenarne sjednice.

Na prijedlog triju najvećih političkih skupina u parlamentu – konzervativaca, socijalista i liberala – tema rasprave će biti: “Ustav, vladavina prava i temeljna prava u Španjolskoj u svjetlu nedavnih događaja u Kataloniji”.

Tu su temu zastupnici odobrili glasujući dizanjem ruke. Zeleni su bili predložili nešto oštriji naziv teme: “Policijsko nasilje nad mirnim građanima Katalonije”.

Ova odluka EP-a da izmijeni svoj dnevni red događa se nakon odluke Europske komisije u ponedjeljak da prekine šutnju o katalonskoj krizi.

Podsjetivši da nedjeljni referendum nije bio “zakonit” po španjolskom ustavu, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas istaknuo je da “nasilje nikad ne može biti instrument politike”.

“Pozivamo sve glavne aktere da sa sukoba brzo prijeđu na dijalog”, rekao je.

Katalonski regionalni parlament mogao bi ovih dana proglasiti neovisnost te bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, nakon referenduma na kojemu je za neovisnost glasovalo 90 posto birača, prema podatcima katalonske vlade, uz odaziv 42,3 posto.

Taj referendum koji je Madrid htio spriječiti, gurnuo je zemlju u jednu od najgorih kriza od ponovne uspostave demokracije.

Hina/fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

kosarkaska lopta

Orehovčani županijski prvaci u košarci // Djevojčice treće

Ovoga su tjedna održana županijska natjecanja iz košarke za osnovne škole u Đurđevcu. Osnovna škola …

Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica propada unatoč velikom potencijalu

Nekadašnji Olimpijski centar Bjelolasica imao je šest kilometara skijaških staza, a noćenja su se brojila …