Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovnik: Svečano euharistijsko slavlje i procesija povodom svetkovine sv. Vlaha

Svečana procesija nakon mise na svetkovinu dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha prošla je u subotu 3. veljače od katedrale Gospe Velike, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, Stradunom, kroz crkvu Sv. Vlaha i natrag do katedrale.

Dvanaestorica biskupa i nadbiskupa sudjelovala su u procesiji, a na početku je moći glave sv. Vlaha nosio dubrovački biskup Mate Uzinić koji ih je tijekom procesije predavao ostalim (nad) biskupima pa su ih i oni nosili. Ostalih dvanaest moći iz katedralne riznice nosila su dvanaestorica svećenika, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Ispod baldahina nosila se relikvija Isusove pelenice.

Meditativna čitanja uz hod procesije kroz Grad čitala je Ivana Lenert, a katedralni zborovi pod ravnanjem Jelene Mikulandra pjevanjem su cijeloj procesiji davali pobožno ozračje.

U procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, redovnici, redovnice svih redova s područja biskupije u svojim redovničkim odjelima, barjaci dubrovačkih župa, zajednica, udruga kao i društvenih institucija, mladi i oni stariji vjernici u narodnim nošnjama, dubrovački skauti, mladi animatori, hodočasnici iz raznih krajeva među kojima je u Dubrovnik stiglo čak jedanaest autobusa vjernika iz Šibenske biskupije. Hodočasnici iz Janjeva, Kistanja i Letnice, iz Boke kotorske, iz Bosne i Hercegovine također su stigli na dubrovačku festu, a među njima mogli su se vidjeti i turisti kojih ovih dana borave u Dubrovniku.

prigorski.hr/ika.hr

video: Grgo Jelavić/Pixsell

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

vrijeme

Djelomice sunčano

Na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano. Uz prolazno povećanu naoblaku u drugom dijelu dana …

caritas_vidovec (17)

U tradicionalnoj jesenskoj akciji Caritasa Varaždinske biskupije u Vidovcu prikupljeno 30 tona hrane

Čak 30 tona povrća prikupljeno je u ponedjeljak 22. listopada u zajedničkoj akciji Caritasa Varaždinske …