Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Dr. Davorka Budimir: Ima li volje za obračun s korupcijom?

Tijekom ljetnih mjeseci čak su tri prijedloga antikorupcijskih zakona bila u javnoj raspravi – zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, zakon o sprječavanju sukoba interesa te zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Je li to znak političke volje da se elite obračunaju s korupcijom – jedno je od pitanja na koje se u intervjuu u novom broju Glasa Koncila s nadnevkom 23. rujna osvrnula predsjednica udruge Transparency International Hrvatska dr. Davorka Budimir, prenosi ika.hr.

„Naše je društvo u problemu zato što je sustav napravljen tako da u njemu jedino funkcionira korupcija i netransparentnost, a nužno je da bude postavljen tako da funkcionira bez obzira na to tko vlada“, kazala je dr. Budimir, a u svojim odgovorima osvrnula se i na umreženost političkih stranaka i pojedinih udruga civilnoga društva. Autorica knjiga o političkim elitama između 1986. i 2000. u intervjuu za Glas Koncila govorila je kako su i koliko političke elite koje su vladale devedesetih odgovorne za sadašnje teškoće te gdje bi trebalo biti mjesto „odgoja“ novih političkih kadrova.

„U demokratskim su društvima političke institucije trajne, one su sidra političkoga sustava, a pojedinci u njima se mijenjaju. U nas građani imaju dojam da ljudi traju, a da se institucije mijenjaju. Prvobitna tranzicijska politička elita dobila je rijetku povlasticu da sama formira institucije, ali je poražavajuće da je te iste institucije prilagođavala sebi prema vlastitim kriterijima“, poručila je dr. Davorka Budimir.

ika.hr/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Jurica Galoić/PIXSELL

Nikolinje, najdraži dan u godini za djecu

Myra u Turskoj, rodno mjesto najdražeg sveca, svetog Nikole Suvremenim prometalima za tili čas dođete …

Armin Durgut/HaloPix/Pixsell

KaŽe Afinger: Gumi gumi

Pred trideset i kusur let, bilo je vreme za pet. Bilo je zdeno i taman …