tuskanac

“Dobre vibracije” za početak ciklusa irskog filma u zagrebačkom Tuškancu

Biografskom humornom dramom “Dobre vibracije” o vlasniku dućana ploča koji je imao važnu ulogu u nastajanju punk scene u Belfastu, u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje ciklus irskog filma, u okviru kojega će se prikazati tri igrana, jedan dokumentarni i dva animirana filma suvremene irske filmske produkcije.

“Dobre vibracije” autorskog tandema Lisa Barros D’sa i Glenn Leyburn donosi priču o Terriju Hooleyju, koji je sedamdesetih, dok su u Sjevernoj Irskoj trajali sukobi, pokušao koristiti glazbu kao sredstvo mira.

Otvorio je trgovinu “Good Vibrations” i promovirao reggae glazbu, a nakon što je otkrio punk rock postao je producent i promotor lokalne glazbene scene u nastajanju.

U utorak se prikazuje animirani film “Tajna Kellsa” Tomma Moorea i Nore Twomey o dječaku koji dobije zadatak dovršiti Knjigu Kellsa, što ga vodi u nov život kreativnosti i mašte, pun pustolovina, opasnosti i akcija.

“Knjiga Kellsa je remek-djelo europske umjetnosti i najdragocjeniji dio irske srednjovjekovne kulture, a ova animirana priča, spoj fantastike i legende, govori o njezinu nastanku”, ističe se u najavi kina Tuškanac.

Idući dan na programu je film “Raspjevana ulica” Johna Carneya, smještena u osamdesete, vrijeme pop glazbe i MTV-a te svijet zbunjenog petnaestogodišnjaka koji odluči osnovati bend ne bi li zadivio djevojku koja mu se sviđa.

Ciklus donosi još jedan Carneyev film, za koji je napisao i glazbu – “Jednom”, priču o mladiću koji svira gitaru na ulicama Dublina, gdje susreće češku turistkinju koju privuče njegova glazba.

Glavne su uloge ostvarili stvarni glazbenici, a pjesma iz filma, dobitnika više glazbenih i filmskih nagrada, osvojila je Oscara.

Ljubiteljima glazbe bit će zanimljiv i dokumentarni film “The Yellow Bittern” Alana Gilsenana, posvećen Liamu Clancyu, članu poznatog irskog benda Clancy Brothers and Tommy Makem (CBTM).

Riječ je o grupi koja je na vrhuncu slave prodavala više ploča od Beatlesa, nastupala za JFK-a, gostovala u Ed Sullivan Showu i utjecala na Boba Dylana, Toma Waitsa, U2 i The Pogues.

Ciklus zatvara film “Pjesma mora” Tomma Moorea, melankolična priča o ljepoti podmorske lagune i oslobađanju mitskih bića zarobljenih u modernom svijetu. Glazbu za film napisao je irski folk bend Kila.

Ciklus irskog fila realiziran je u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

(Hina)

fah

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

kvizorama

U petak u Križevcima još jedna KviZorama – kviz za srednjoškolce // Prijave traju još danas!

U petak, 20. travnja od 20 sati u Klubu kulture  udruge K.V.A.R.K. i Vrtuljak pozivaju zainteresirane …

pernjak

U đurđevačkoj knjižnici održano predstavljanje knjige American Bob

Koprivnički pisac Darko Pero Pernjak u srijedu je u Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavio svoj novi …