Izjava dana
Foto. G. Obran
Foto. G. Obran

Bjelovar lani isplatio 460.000 kuna potpora poljoprivrednicima, najviše pčelarima

Ove godine 460.000 kuna Grad Bjelovar je isplatio poljoprivrednicima na konto 207 zahtjeva za potporama. Najviše od toga otišlo je za pčelarstvo. Rekao je to danas Igora Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika prilikom predstavljanja realizacije potpora u poljoprivredi okupljenim poljoprivrednicima. Uz to, predstavljeni su i planovi za iduću godinu.

– Najviše je zahtjeva bilo za pčelarstvo, gdje smo dali 30 kuna po košnici. Napravili smo sastanak s našim pčelarima gdje su oni pitali kakva će biti potpora, no objasnio sam im da oni nama trebaju reći koliko im treba i tako je i bilo – objasnio je. Napomenuo je kako iduće godine nastavljaju istim tempom, sve potpore koje su bile do sada ići će i dalje, a prema potrebi uvodit će i nove potpore.

IGOR BRAJDIĆ

– Moguća je suradnja s Ministarstvom po nekim pitanjima i isticanje još više domaće proizvodnje gdje Bjelovar prednjači u Hrvatskoj – napomenuo je zamjenik gradonačelnika. Na novinarsko pitanje može li Grad pomoći lokalnim proizvođačima na način kako to čini Đurđevac, da otvori dućan u kojem bi se prodavali isključivo lokalni proizvodi, kazao je kako Bjelovar već ima takvo nešto.

– Mogu se pohvaliti da smo potporama u gospodarstvu nedavno otvorili trgovinu ‘Oblizek’ u čemu je Grad sudjelovao sa 20.000 kuna, a gdje se mogu naći sve poljoprivredne proizvode iz cijele Hrvatske, pršut iz Dalmacije, kulen iz Slavonije ili med iz Bjelovara – kazao je. Na inzistiranje novinara kako je pitanje bilo za gradski prostor, zamjenik Brajdić obećao je kako će razgovarati s poljoprivrednicima te bude li potrebe i otvoriti takav prostor.

– Svakako ćemo sjest s našim poljoprivrednicima i eto, dobra ideja, zašto ne – zaključio je.

marijan ralica

Jedan od poljoprivrednika koji se koristio poticajima je Marijan Ralica iz bjelovarskog prigradskog naselja Puričana koji se bavi uzgojem konja.

– Rekao bih da se od uzgoja konja može živjeti na knap. Dobrodošli su ovi poticaji jer se s njima i s cijenom koju hladnokrvnjaci i posavci postižu u posljednje dvije godine može krpati kraj s krajem – kazao je. Koristio je potpore Ministarstva poljoprivrede za hladnokrivnjaka, a unazad tri godine koristi potpore Grada za Gidran pasminu.

– Za gidrane je u prosjeku oko 1500 kuna po grlu koja je hvalevrijedna, no i nije baš dovoljna jer konj pojede sam sebe, dakle ako vrijedo oko 30.000 kuna, onda vidite koliko treba uložiti u njega – rekao je.

go/prigorski.hr

Provjerite i ovo

Ivan Trnski

U srijedu predstavljanje kalendara – plakata poezije u Đurđevcu

Gradska knjižnica Đurđevac i Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu organiziraju predstavljanje kalendara – plakata poezije …

Foto: ŠKK Kc

Športski kuglački klub Koprivnica obilježio 20 godina osnivanja i rada

Športski kuglački klub Koprivnica svečanom je sjednicom jučer obilježio 20. godišnjicu osnivanja i kontinuiranog djelovanja. …