foto: glaspodravine.hr
foto: glaspodravine.hr

Antonio Panić: Želimo širiti proizvodnju, ali smo preuspješni za EU potpore

OPG Panić iz Koprivnice našlo se nedavno u paradosku europskih poticaja. Naime, jedan od najuspješnijih mljekara u županiji želi povećati proizvodnju, no ne može računati na potporu EU jer je – uspješan.

– Namjeravamo graditi novu farmu i kupovinu mehanizacije. Javili smo se na natječaj za EU fondove, no nismo prošli na natječaju. Paradoksalno je da nam nedostaje nekoliko bodova zato što spadamo pod Koprivnicu, a ne pod obližnje selo – rekao je Antonio Panić za glaspodravine.hr, koji je kao najmlađi i predstavnik treće generacije Panića preuzeo vođenje gospodarstva od sredine prošle godine.

Objasnio je kako bodove gube zbog toga što imaju preveliki fond, odnosno jer su uspješni. Osim gradnje nove farme u planu je bila i kupovina još jednog robota za mužnju krava. Trenutno imaju jedan, vrijedan milijun kuna, koji su kupili vlastitim sredstvima.

– Jedan je od svega četiri u cijeloj Hrvatskoj. Platili smo ga gotovinom jer nismo mogli dočekati da prođemo na natječaju za EU sredstva – objašnjava mladi poljoprivrednik.

Prije su, kaže, krave muzli ujutro i navečer, ali sada krave same dolaze na mužnju prema potrebi, pa neke u jednom danu dolaze i do četiri puta. Od 60-ak muznih krava koliko je trenutno ovdje, ističe, dnevno dobiju oko 1400 kilograma mlijeka, a već nakon prvih mužnji krave su same počele dolaziti prema potrebi, a kapacitet robota je oko 65 krava u 24 sata.

– Nije im dugo trebalo da shvate što moraju raditi. Krava stane na određeno mjesto i prvo im robot opere vime, a nakon toga slijedi mužnja. Mlijeko teče izravno u cisternu, a računalo kontrolira njegovu ispravnost i količinu kao i cjelokupan rad robota – kazao je Panić.

Inače, na imanju u koprivničkom prigradskom naselju Miklinovcu sagradili su staju slobodnog sustava u kojem krave mirno šeću ili se hrane, ne obazirući se na posjetitelje. Nekoliko njih uredno stoji u redu ispred čudne naprave – robota za mužnju.

Unatoč svemu, gospodarstvo Panić neprestano raste, a gotovo redovito stižu i priznanja za proizvodnju. Posljednje je stiglo početkom veljače ove godine kada je u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije na XIII. Savjetovanju uzgajivača goveda održanom u Osijeku, OPG Zlatko Panić osvojio srebrnu plaketu na Prvom natjecanju kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj. Osim proizvodnje mlijeka, ovdje se tovi i junad pa uz 80-ak mliječnih krava, na farmi raste i 40-ak tovljenika.

Provjerite i ovo

maslačak doručak 2

[FOTO] Mališani đurđevačkog Maslačka kroz Zdravi doručak upoznali nove namirnice: tunu i čaj od borovnice

U sklopu prehrane koji se provodi u Dječjem vrtiću Maslačak, jednom mjesečno odaberu se dvije …

božiću ususret

U nedjelju otvorenje izložbe Božiću ususret u Đurđevcu

Ove nedjelje, na treću adventsku, Udruga Peski Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica …