Brod Andrija Mohorovičić

“Andrija Mohorovičić” uz zvuk brodskih sirena isplovio prema Sredozemnom moru

Brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Andrija Mohorovičić” s 49 pripadnika Oružanih snaga, pet pripadnika Granične policije MUP- a, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, isplovio je uz zvuk brodskih sirena iz splitske luke Lore prema Sredozemnom moru, gdje će tri mjeseca sudjelovati u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton”.

“Mohorovičić” će od početka kolovoza do kraja listopada podupirati talijanske snage u čuvanju granica na moru i spašavanju migranata. Operacija “Triton”, koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju. Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja u njoj sudjeluje raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme.

Kapetan korvete, zapovjednik prvoga hrvatskog kontigenta Vlade Zoko rekao je na ispraćaju da su potpuno spremni te kako očekuju da će izvršiti dodijeljenu im zadaću. Rekao je da im je cilj nadzor i zaštita granica EU na moru te spašavanje migranata.

Istaknuo je kako je to prvi put da brod HRM-a sudjeluje u operaciji.

“Osobno sam sudjelovao u mirovnim operacijama UN- a izvan Hrvatske. Na moru ćemo ovoga puta biti od 1. kolovoza do 31. listopada”, dodao je Zoko.

Poručnik bojnog broda Stjepan Giljević izjavio je da su posada i brod spremni jer većinu tih zadaća obavljaju u sklopu redovitih zadataka.

“Najosjetljiviji dio cijele te operacije je prihvat migranata na brod. Za to smo se posebno pripremali posljednja tri mjeseca i mislim da smo spremni”, rekao je Giljević. Odgovarajući na pitanje rekao je da brod može primiti od 250 do 300 ljudi, no, bude li potrebno, i više.

Napomenuo je da iz Splita plove u Kataniju (Sicilija) jer im je to luka ukrcaja te da je do tamo 36 sati plovidbe.

Nakon brodoloma libijskog broda u kojem je poginulo 1200 osoba, krajem travnja održan je izvanredni sastanak predsjednika država i vlada država članica Europske unije te je dogovoreno znatno povećanje financijskih sredstava za provedbu operacije “Triton”, što je rezultiralo i jačim odzivom država članica. Hrvatska je odluku o sudjelovanju u operaciji donijela kao znak solidarnosti s Italijom kako bi pružila potporu agenciji “Frontex” u zaštiti pomorske granice Europske unije i kao odgovor na migracijske pritiske na EU,

Ministar obrane Ante Kotromanović misli da hrvatskim vojnicima n Sredozemlju neće biti lako jer se, kako je rekao, danas u Lori, prvi put suočavaju s takvim zadatkom, “ne i zadnji put, a za nas će to biti dobro iskustvo”.

“Ulaskom u Schengen vjerojatno ćemo biti poželjna destinacija, rekao je ministar i dodao da će sada steći dobro znanje i iskustvo koje mogu primijeniti te kako je to dobar test. “Radujemo se da ta znanja možemo steći te da možemo raditi s drugim mornaricama u okruženju”, dodao je.

Kako je rekao, posada će se na moru najvjerojatnije susresti i s ružnim scenama. Poručio im je da budu oprezni i poželio dobro more.

Brod “Andrija Mohorovičić” u sastavu je Hrvatske ratne mornarice (HRM). Prema klasifikaciji, to je školski brod koji izgrađen 1971. u poljskom brodogradilištu u Gdansku. U sastavu je Obalne straže RH, a osim nadzora ZERP-a, kao školski brod služi kadetima i mlađim časnicima i dočasnicima za obuku na moru te je namijenjen spašavanju i traganju na moru i evakuaciji stanovništva s otoka.

(Hina)

fah

Provjerite i ovo

valent

[FOTO/VIDEO] Valentina Valent – inženjerka gradilišta u Kalniku

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer u nedjelju …

mia1

[VIDEO] Da nije ušla u glazbene vode, mlada Mia Dimšić bavila bi se potpuno drugačijim poslom

Gdje Mia Dimšić kroči nogom, raspoloženje se popravlja u sekundi. Iako je o karijeri pjevačice …