Nakon sastanka u Zagrebu bugarski ministar vanjskih poslova dolazi u Križevce

Hrvatska i Bugarska podupiru proširenje Europske unije na sve zemlje zapadnog Balkana, ali te zemlje moraju ispuniti potrebne kriterije, kazali su u utorak u Zagrebu hrvatski i bugarski ministar vanjskih poslova Miro Kovač i Daniel Mitov.

“Slažemo se oko politike proširenja, podržavamo proširenje i želimo da nestane ‘crna rupa’ na europskim zemljovidima i da naše jugoistočno susjedstvo bude jednoga dana integrirano u EU, ali naravno treba poštivati kriterije i ispunjavati standarde”, rekao je Kovač nakon razgovora s Mitovom koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarsko pitanje podržava li Bugarska hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije i Europske unije, Mitov je rekao da je “proširenje EU-a jako važno”, te da će njegova zemlja “nastaviti davati podršku proširenju”.

“No, ispunjavanje kriterija je također vrlo važno, a poglavlje 23 uvjetuje ispunjavanje određenih kriterija. Naši hrvatski prijatelji imaju pravo zahtijevati ispunjavanje tih kriterija i pomoći na svaki mogući način da što brže dođe do toga”, rekao je Mitov, te dodao da i Bugarska ima određena pitanja koja se trebaju razjasniti vezano uz prava bugarske manjine u Srbiji.

“Svakako zahtijevamo da ta pitanja budu razjašnjena tijekom tih svih razgovora”, naglasio je Mitov.

Hrvatski ministar Kovač kazao je da nema zemalja koje su zainteresiranije od Hrvatske i Bugarske, kao susjednih zemalja, da Srbija napreduje prema EU-u.

“U našem je interesu da Srbija napreduje i da dođe do otvaranja tog famoznog poglavlja 23 koje se zove Pravosuđe i temeljna prava”, rekao je Kovač. “To je najvažnije poglavlje rekao bih uopće u pregovaračkom procesu i mi ćemo zajedno pomoći Srbiji u ispunjavanju tih kriterija … jasno je da kriterije koji su vam poznati treba ispuniti”, dodao je hrvatski ministar.

Dvojica ministara također su naglasila dobru suradnju dviju zemalja unutar EU-a i NATO-a, osobito po pitanju izbjegličke krize. “Dobro surađujemo unutar Europske unije i NATO-a. Dogovorili smo da ćemo surađivati još tješnje u Europskoj uniji, da ćemo koordinirati stavove koji se tiču europske politike, koji se tiču zajedničke vanjske i sigurnosne politike”, rekao je Kovač, dodajući da isto tako želi jačati suradnju u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

“Vidjeli smo sada i na primjeru migrantske krize da i srednje i manje zemlje mogu biti utjecajne ako pametno surađuju, a mi smo konkretno na primjeru suradnje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom pokazali da možemo promijeniti migrantsku politiku i temeljem i te suradnje došli do smanjenja priljeva migranata u Europsku uniju”, naglasio je Kovač.

On je također rekao da se s bugarskim kolegom suglasio da je ključna zaštita vanjske granice Europske unije, te je čestitao Bugarskoj na “efikasnoj zaštiti svoje granice, koja je i vanjska granica Europske unije”.

Mitov je kazao da je važno utvrditi “razliku između ekonomskih migranata i izbjeglica”. “Trebamo nastojati da ekonomske migrante vratimo u zemlje njihova porijekla, a izbjeglicama pružimo svu moguću pomoć”, rekao je.

Mitov bi se tijekom boravka u Hrvatskoj trebao sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom te prvim potpredsjednikom vlade Tomislavom Karamarkom.

Bugarski ministar će također posjetiti Križevce gdje će zajedno s gradonačelnikom Brankom Hrgom svečano otkriti spomenik hrvatskom piscu i prevoditelju Franu S. Gundrum-Oriovčaninu koji je prevodio i s bugarskog jezika.

Program:

18.45 Doček visokih gostiju iz Bugarske ispred zgrade Gradske uprave (Povijesna postrojba Križevačke djevojačke straže,
svira Gradski puhački orkestar Križevci)

18.50 Odlazak u Malu gradsku vijećnicu

19.00 Otkrivanje spomen-ploče dr. Franu Gundrumu – zgrada Veterinarskog zavoda

19.30 Posjet Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“

Otvaranje izložbe posvećene Dr.Franu Gundrumu Oriovčaninu koju zajednički priređuju Gradska knjižnica i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima

Mitov će u srijedu u prostorijama Kuće Europe u Zagrebu održati predavanje na temu: “Izgradnja pozitivne agende za jugoistočnu Europu prema zajedničkoj europskoj budućnosti”.

prigorski.hr/Hina

fah