Potaknuti teškom situacijom u mljekarskom sektoru razgovarali smo s predsjednicom Udruge uzgajivača holstein goveda Koprivničko-križevačke županije Šteficom Jaki iz križevačkog mjesta Prikraj i jednim od čelnika te udruge Zvonimirom Pukecom iz mjesta Cepidlak u općini Sveti Ivan Žabno.

– Imamo 70 muznih krava, ukupno oko 150 grla stoke. Imamo stado holstein pasmine, a neke krave pripuštamo s bikovima belgijsko-plave pasmine zbog tova. Obrađujemo preko 60 hektara zemlje na 80 parcela – uvodno je rekla Štefica Jaki. Mlijeko  predaje Dukatu koji je redovit u isplati, ali pad otkupne cijene mlijeka ih je teško pogodio.

– Do sada smo bilo u teškoj situaciji, a smanjenje otkupne cijene mlijeka je za nas katastrofa. Dobili smo 12 tisuća kuna manje novaca u odnosu na prošli mjesec, to je strašno puno za svako gospodarstvo pa tako i za naše. Ulazni troškovi su svi otišli gore, a cijena mlijeka stalno pada. Ne znam koliko ćem izdržati – kazala je Štefica Jaki. Dodala je kako će vjerojatno probati reprogramirati kredit, više ćemo se baviti tovom, a ne znamo što više proizvoditi u ovoj državi, a da možemo normalno živjeti. U Prikraju je ostala još samo jedna obitelj uz obitelj Jaki koji drže krave.

– Mladi ne vide budućnost u poljoprivedi, rješenje vidim samo da nam mljekarske kuće plate mlijeko barem onoliko koliko nas košta proizvodnja, jer danas radimo s minusom, zaključno je rekla Štefica Jaki.

jaki

Zvonimir Pukec na  svojem gospodarstvu uzgaja 60 komada stoke, a ima jako dobru proizvodnju, oko 8500 kg mlijeka u laktaciji po kravi.

– Obrađujemo 45 hektara zemlje i uspjeli smo barem oko kuće okrupniti zemljište. Isto smo dobili oko 12 tisuća kuna manje od zadnje isplate. Litra mlijeka nam je plaćena 2,57 kuna, u odnosu na mjesec ranije kada je bilo 3,08 kuna, razlika je prevelika, istaknuo je Zvonimir Pukec. Dodaje kako će njegova obitelj teško krenuti u tov junadi, jer imaju samo krave holstein pasmine koje nisu dobre za tov, a nemaju ih kome prodati.

– Investicije će u budućnosti s ovom cijenom mlijeka biti nemoguće i teško ćemo kupiti neki novi stroj i ostaje nam jedino molitva da nam se postojeći strojevi i traktor ne potrgaju – kazao je Pukec.

Zapadne zemlje su zaštitile svoje proizvođače mlijeka i tako bi trebalo biti i kod nas, vlasti mijenjaju, a nitko ne stavlja poljoprivredu u prioritet. U mojem selu samo moja obitelj uzgaja krave. Sin je preuzeo vođenje farme i sada je stvarno ljut nakon ovako niske cijene mlijeka, nije baš motivirajuće za mlade, dodao je. Jedino je rješenje da država u ovoj krizi stane iza proizvođača mlijeka, barem da se prebrodi kriza. Nekada smo živjeli bez poticaja, ali smo sve uspjeli prodati bez problema, a to danas nije slučaj, zaključno je rekao Zvonimir Pukec.

pukec

prigorski.hr