Prva sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca u 2016. godini ostat će upamćena i po tome što je križevački gradonačelnik Branko Hrg ostao bez teksta nakon upita i komentara nezavisnog vijećnika Željka Piciga o njegovom radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2015. godine.

“U svom izvješću o polugodišnjem radu gradonačelnik ističe da radi kao volonter, smatram da to ne bi trebalo isticati pored dva dogradonačelnika koji su na jako dobrim plaćama, a ako treba istaknuti volonterstvo, onda bi gradonačelnik trebao otići u Đurđevac”, uvodno je rekao Picig.

Dodao je kako ga interesira podatak na kojem mjestu su Križevci u Hrvatskoj po dobivanju sredstava iz europskih fondova, budući da gradonačelnik ističe da su Križevci među najboljim gradovima. Je li poznat točan podatak ili je to rečeno napamet? Picig se osvrnuo i na slabu iskorištenost sredstava za sufinanciranje korisnika Domova za starije i nemoćne osobe.

katanović i vuk

“Moram podsjetiti da je oporba naspustila sjednicu Gradskog vijeća, jer se naši prijedlozi nisu željeli uopće razmotriti. Tko je radio pravilnik, vi ste ga radili”, rekao je nezavisni vijećnik gradonačelniku. “Kada se vratimo unatrag znao sam da će doći do ovakve situacije i da Dom neće funkcionirati bez pomoći države, a to je bio jedan od najhvaljenijih projekata s kojim se gradonačelnik hvalio, nazvan je čak i Hrgov dom”, dodao je Picig. Pravilnik je loš, a korisnika nema, zaključio je Picig.

U izvješću gradonačelnika stoji kako je gradonačelnik razgovarao s ministrima i održavao brojne sastanke. Protekle godine kada smo o toj temi raspravljali kolega vijećnik Škvorc rekao je kako je gradonačelniku mjesto u Zagrebu, gdje treba lobirati i vuči projekte u Križevce. “Ja se s tim potpuno slažem, ali koje projekte je gradonačelnik izlobirao i odradio za Križevce, jer nisam primijetio niti jedan takav projekt.

vuk-katanović-hrg

Na sjednicama Gradskog vijeća raspravljali smo i pitao sam o mogućnostima besplatnih udžbenika za križevačke osnovnoškolce. Gradonačelnik je rekao da on nije za model kojim bi udžbenici bili sufinancirani s lokalne, već s državne razine, pa zašto onda u ovom sazivu Sabora to nije predložio, jer ga nisam čuo niti riječ da je rekao ili da je podnio amandman, a tako bi to trebalo funkcionirati, zaključno je rekao Picig.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Guzalić pozvao je gradonačelnika Branka Hrga da odgovori na pitanja, ali gradonačelnik nije imao komentara.

 

prigorski.hr