Sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca održana u srijedu, 16. ožujka započela je aktualnim satom, odnosno pitanjima vijećnika. Prvi se za riječ javio nezavisni vijećnik Željko Picig. “Moram postaviti pitanje zbog najavljenih viših cijena komunalnih usluga, jer je situacija i više nego alarmantna, te točke dnevnog reda nema i ubuduće bi vijećnici o takvim stvarima morali raspravljati”, uvodno je rekao Picig.

Kada se vratimo godinu dana unatrag ispada da smo bili u pravu kada smo u oporbi upozoravali da ne treba isplaćivati dividende i da treba ulagati u vodovodnu mrežu kako bi se smanjili gubici vode, jer gubimo svaku drugu litru vode, sve ove godine ne poduzima se ništa, oporbeni prijedlozi se ne slušaju i zbog toga imamo ovakvu situaciju i povećanje cijena komunalnih usluga, istaknuo je Picig.

picig željko

Picig je dodao kako se veliki problemi i gubitak sredstava od strane Hrvatskih voda nastavljaju, jer o prijedlogu nagodbe načelnika općine Kalnik Mladena Kešera Skupština Komunalnog poduzeća nije raspravljala, već se je vjerojatno raspravljala u kafiću, a zbog takvog načina upravljanja gradom Željko Picig prozvao je Branka Hrga gradonačelnikom na odlasku.

Hrg: Odgovore će dati Gregurek

Odobrenje povećanja cijena komunalnih usluga, mislim da nismo dirali cijenu vode, a oko ostaloga odgovor će dati direktor Komunalnog poduzeća Goran Gregurek, odgovorio je Hrg. Pitanje o nagodbi i razgovorima u kafiću ne razumijem, a to isto neka odgovori direktor Gregurek.

Gregurek: Godinama nismo podizali cijene

Prema zakonu o komunalnom gospodarstvu odluku o promjeni cijena donosi gradonačelnik, a hoće li se o tome raspravljati na Gradskom vijeću to je druga stvar, rekao je Gregurek. Održan je savjet potrošača i bilo je mnogo pitanja i ljudi su se interesirali zašto dolazi do poskupljenja i uspio sam argumentima poskupljenja opravdati, rekao je Gregurek.

gregurek

“Cijene dimnjačarskih usluga nismo dizali 17 godina, a cijenu gospodarenja otpadom 6 do 7 godina, a dodavali smo usluge. cijenu odvoza fekalija cisternom nismo dizali 15 godina”, kratko je odgovorio Gregurek. Oko prijedloga nagodbe bivšeg načelnika Mladena Kešera smo raspravljali i može se vidjeti na stranicama Poduzeća. Vrlo je velika opasnost da će nam propasti veliki projekti, jer su Križevci jedni grad u Hrvatskoj koji nisu odvojili vodne usluge i projekt aglomeracije je upitan. Postoje i pravni problemi i bit ću potpuno otvoren, jedino rješenje su nam prijevremeni izbori koji se održavaju u nedjelju na Kalniku, zaključio je Gregurek.

špoljar damir

Nakon sjednice novinarima se obratio vijećnik Hrvatskih laburista-Stranke rada Damir Špoljar. “Obrazloženje poskupljenja dimnjačarskih usluga na području Grada Križevaca ne pije vodu, jer je posebno trebalo voditi brigu o tome da te usluge ne poskupe”, rekao je Špoljar. Dodao je kako imamo gotovo 40 posto požara na križevačkom području zbog neispravnih dimnjaka, a ova odluka o poskupljenju može dodatno pogoršati ionako katastrofalnu statistiku koja se tiče broja požara.

prigorski.hr