Donošenje Programa mjera za poticanje poduzetništva na području Grada Đurđevca za razdoblje 2016. – 2020. godine

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca održanoj u utorak, 15. ožujka đurđevački gradonačelnik Željko Lacković vijećnicima je predstavio niz mjera za poticanje đurđevačkih poduzetnika. Vijećnici su bili jednoglasni oko predloženih modela poticanja.

Krećemo u tri osnovna smjera, socijalno poduzetništvo, potpore ugostiteljima i povoljni stanovi, uvodno je istaknuo Željko Lacković.  Prvi smjer je socijalno poduzetništvo, jer na području Grada Đurđevca ima značajan broj udomiteljskih obitelji gdje su smještene stare i nemoćne osobe koje imaju maksimalno četiri korisnika. Obiteljski domovi za stare i nemoćne osobe imaju do 10 korisnika i mogu živjeti zajedno s udomiteljem i do 20 korisnika ako žive u zasebnoj jedinici.

“Želimo da udomitelji naprave iskorak i da  postanu obiteljski domovi i  za tu namjenu smo predvidjeli potporu od 50 posto ukupnog ulaganja uloženog za prenamjenu, odnosno za obavljanje djelatnosti, što iznosi maksimalno 50.000,00 kuna”, rekao je Lacković. Drugi kriterij je iznos do 5.000,00 kuna po smještaju jednog korisnika.

Na području Grada Đurđevca djeluju dva obiteljska doma do 20 korisnika i za njih je predviđena subvencija u iznosu do 20.000,00 kuna, odnosno 1.000,00 kuna po korisniku. Ovim subvencijama Grad Đurđevac pokazuje veliku socijalnu osjetljivost i prilika je za razvoj ove vrste poduzetništva, napomenuo je Lacković.

Subvencije ugostiteljima

Subvencijama prema ugostiteljima želimo podići ugostiteljsku ponudu na području Đurđevca kako nam prvenstveno mladi ne bi morali odlaziti izvan Grada, a svjedoci smo da prilikom takvih izlazaka sugrađani često stradavaju u prometu, što je potvrdio i načelnik PP Đurđevac Krunoslav Karas.

Idejna rješenja ćemo predočiti 1. travnja, a omogućit ćemo da na ulaganje 50 posto iznosa koriste petogodišnji iznos zakupnine javnih površina i ovim potezom bi se ugostiteljska ponuda na području Đurđevca trebala poboljšati. Ugostitelji koji nisu korisnici javnih površina moći će koristiti poticaj u vidu poreza na potrošnju koji je inače direktan prihod Grada. Taj prihod u petogodišnjem iznosu koji će biti uplaćen na račun Grada bit će vraćen ugostitelju ako će ulagati u ugostiteljski objekat.

Investicije do 150 tisuća kuna bit će subvencionirane od strane grada sa 75 tisuća kuna, ali ne odjednom, već će se vraćati kroz uplaćeni porez na potrošnju. Rok za ovaj vid subvencioniranja je tri godine, a smatram da bi nakon tog roka tebalo doći do povećanja prihoda ugostitelja i kvalitetnije ugostiteljske ponude. Ove mjere nemaju gradovi u susjedstvu pa i šire, a potencijal privlačenja turista kroz kvalitetniju ugostiteljsku ponudu trebao bi dati rezultate, rekao je Lacković.

Stanovi 500 eura

Omogućit ćemo poduzetnicima koji posluju na području Grada ili imaju zaposlenike s područja Đurđevca da na javnim natječajima po povlaštenoj cijeni od 1 kn/m2 otkupe zemljište na kojemu je predviđena stambena izgradnja. Dvije tvrtke su već iskazale interes upitom, a i manji poduzetnici se planiraju udružiti i ući u takvu gradnju.

Iskazan je veliki interes za stanove, a cijena kvadrata iznosila bi između 500 eura i 4000 kuna uz oslobođenje komunalnog doprinosa u cijelosti. Povoljnom cijenom stanova u Đurđevcu ćemo zadržati ljude koji tu mogu naći posao. Ovim modelom se ne ruši tržišna konkurencija, a mjera je predviđena za gospodarski i javni sektor, jer Đurđevac ima veliki problem s nedostatkom liječnika, zaključio je đurđevački gradonačelnik Željko Lacković.

prigorski.hr