Trnovečki Boxmark Leather  bavi se proizvodnjom visokovrijednih sašivenih kožnih navlaka za sjedala za automobile i najveći je poslodavac u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Boxmarku odbijaju poslove jer nemaju dovoljno radnika.

Boxmark je u godinu dana zaposlio 549 novih radnika, a iz tvrtke je otišlo njih devetstotinjak. Zaposlenih je 3400, a plaća je 4100 kn, piše vecernji.hr.

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Tvrtka Boxmark Leather pokrenula je opsežnu medijsku kampanju na području Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske ne bi li riješila problem nedostatka radnika. Dali su čak oslikati i autobuse s pozivima radnicima da im se jave.

– U nešto više od godinu dana zaprimili smo 1580 životopisa, a nakon selekcije kandidata zaposleno je 548 novih radnika, no ključna je činjenica što smo u tom istom razdoblju izgubili 983 radnika.

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Razlozi kandidata za nezainteresiranost za posao kod nas su različiti, pa tako mnogo njih ne želi raditi u smjenama i poslove u proizvodnji ili ne žele putovati na posao dulje od pola sata. Neki dođu, a unaprijed nemaju namjeru raditi – kaže direktor Marijan Batina.

Osim marketinške kampanje, u tri navrata su, kaže, povećali plaće, tako da 3400 zaposlenih danas u prosjeku prima 4100 kuna neto, a plaća im se i prijevoz na posao. To je, smatra M. Batina, dobra plaća za tu branšu i na razini je prosječne plaće u Varaždinskoj županiji. Unatoč svim mjerama, broj zaposlenih kontinuirano pada.

prigorski.hr